Allergenen

« Back to Glossary Index

Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn er 14 allergenen waar de consument over geïnformeerd moet worden door leveranciers van levensmiddelen. Allergenen kunnen namelijk ernstige allergische reacties veroorzaken. Deze 14 allergenen zijn:

  1. Glutenbevattende granen
  2. Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
  3. Eieren en producten op basis van eieren
  4. Vis en producten op basis van vis
  5. Pinda’s (aardnoten) en producten op basis van pinda’s
  6. Soja en producten op basis van soja
  7. Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose)
  8. Noten en producten op basis van noten
  9. Selderij en producten op basis van selderij
  10. Mosterd en producten op basis van mosterd
  11. Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
  12. Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l, uitgedrukt als totaal gehalte aan zwaveldioxide voor een product zoals het wordt geconsumeerd.
  13. Lupine en producten op basis van lupine
  14. Weekdieren en producten op basis van weekdieren

Bron: NVWA