Rauwe cacaopoeder: wat is het en is het gezond?

Wat is rauwe cacaopoeder?

Rauwe cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon, dezelfde boon waar alle chocolade vandaan komt. In tegenstelling tot cacaopoeder, dat op hoge temperatuur wordt geroosterd, wordt rauwe cacao gemaakt door ongebrande cacaobonen koud te persen.

Dit betekent dat het meer natuurlijke voedingsstoffen, antioxidanten en enzymen behoudt.

Naast het rijkere voedingsprofiel is een van de meest opvallende verschillen de smaak.

Rauwe cacaopoeder heeft de neiging intenser en licht bitterder te smaken dan traditionele cacao.

Maar deze diepgaande smaak maakt het een favoriet van veel ambachtelijke chocolatiers en thuisbakkers.

In wezen is rauwe cacaopoeder een minder bewerkte, meer voedingsrijke versie van het cacaopoeder waar we dol op zijn geworden, en biedt het een robuuste en authentieke chocolade-ervaring voor diegenen die graag de ware essentie van de cacaoboon willen ontdekken.

Rauwe cacaopoeder kopen

Rauwe cacaopoeder is overal verkrijgbaar, zowel online als in de gewone supermarkt. Bij het kopen van rauwe cacaopoeder is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en herkomst van het product. Kies bij voorkeur voor biologische rauwe cacaopoeder om ervoor te zorgen dat het vrij is van pesticiden en andere schadelijke stoffen.

Daarnaast is het raadzaam om de ingrediëntenlijst te controleren en te vermijden dat er additieven of vulstoffen aan het product zijn toegevoegd. Puur rauwe cacaopoeder zou slechts één ingrediënt moeten bevatten: gemalen cacaobonen. Door te kiezen voor een betrouwbare en gecertificeerde leverancier kun je de kwaliteit en zuiverheid van de rauwe cacaopoeder waarborgen.

Is rauwe cacaopoeder gezond?

Rauwe cacaopoeder zit boordevol antioxidanten: drie keer zoveel antioxidanten als groene thee. Ook bevat rauwe cacaopoeder uitzonderlijk veel flavonoïden. De flavonoïden in rauwe cacao worden in verband gebracht met voordelen voor de hartgezondheid, waaronder het verhogen van het goede cholesterol (HDL) en het verlagen van de bloeddruk.

Rauwe cacao is een van de beste plantaardige voedselbronnen van magnesium. Magnesium is essentieel voor veel biochemische reacties in het lichaam, waaronder eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, bloedglucoseregulatie en bloeddrukregulatie.

De zwavel die in cacao wordt aangetroffen, kan de effecten van verschillende huidaandoeningen helpen verlichten, waaronder acne, psoriasis, wratten, roos en eczeem. Het wordt ook in verband gebracht met sterke nagels, glanzend haar en de algehele gezondheid van de lever en alvleesklier.

Het drinken van een kop warme cacao vóór de maaltijd kan je eetlust verminderen doordat je beter kunt intunen op de hongersignalen van je lichaam. Er wordt gezegd dat dit komt door de monoamineoxidase-enzymremmers (of kortweg MAO-remmers) die in cacao worden aangetroffen en die verband houden met gewichtsverlies en -behoud.

Beste rauwe cacaopoeder = biologische rauwe cacaopoeder

Het kiezen van de beste rauwe cacaopoeder kan afhangen van persoonlijke voorkeuren en kwaliteitsnormen. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om te kiezen voor biologische rauwe cacaopoeder van hoge kwaliteit, afkomstig van betrouwbare en duurzame bronnen. Het is ook belangrijk om te controleren of het product vrij is van toevoegingen en vulstoffen, zodat je kunt genieten van de volledige gezondheidsvoordelen van rauwe cacaopoeder zonder compromissen.

Rauwe cacaopoeder AH

AH verkoopt diverse soorten cacaopoeder, slechts een van de merken die zij verkopen is rauwe cacaopoeder, namelijk de cacaopoeder van Raw Organic Food. De cacaobonen van Raw Organic Food zijn op lage temperatuur gereinigd en gedroogd ten gunste van het behoud van voedingsstoffen.

Rauwe cacaopoeder Jumbo

Het assortiment cacaopoeder is bij de Jumbo iets groter dan bij de AH, maar ook zij hebben slechts een rauwe cacaopoeder in het assortiment. Dit is hetzelfde product als die van de Albert Heijn, namelijk de cacaopoeder van Raw Organic Food.

Rauwe cacaopoeder Lidl

Voor zover bij ons bekend heeft Lidl geen cacaopoeder in het vaste assortiment.

Raw cacaopoeder

Raw cacaopoeder is exact hetzelfde als rauwe cacaopoeder, het is simpelweg de Engelse term. Dus ben je op zoek naar rauwe cacaopoeder dan kan je zowel voor ‘raw’ als ‘rauwe’ cacaopoeder gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *