Stoppen met koffie is niet makkelijk. Zeker niet in de huidige maatschappij waarin we op bepaalde tijden wakker moeten zijn, moeten slapen, en ons op werk moeten melden. We hebben niet de ruimte om een circadiaans (biologisch) ritme te volgen. Koffie, specifiek de stof cafeïne in koffie, helpt onze ritmes aan te passen aan wat de maatschappij van ons verlangt.
Kort samengevat: cafeïne helpt ons conformeren aan de eisen van de huidige maatschappij. De consumptie van cafeïne is de meest effectieve manier om slaap tegen te gaan.
Dus, we drinken koffie om slaap tegen te gaan. Cafeïne in koffie heeft een negatief effect op onze nachtrust, zowel kwalitatief als kwantitatief. Vervolgens hebben we cafeïne nodig om de gevolgen van onze slechte nachtrust te onderdrukken. We bevinden ons in een vicieuze cirkel.
Cold turkey stoppen met koffie
Cold turkey (plotseling) stoppen met koffie kan leiden tot diverse symptomen, waaronder: hoofdpijn, vermoeidheid, apathie, concentratieproblemen, desinteresse, prikkelbaarheid, angst, verminderd zelfvertrouwen en dysforie (het tegenovergestelde van euforie).
Binnen twee weken zijn de meeste mensen afgekickt van koffie.
Hoe lang hoofdpijn na stoppen met koffie?
Hoofdpijn is een van de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het drinken van koffie. Meer dan de helft van de mensen die stopt met koffie krijgt last van hoofdpijn, de hoofdpijn ontstaat meestal binnen 24 uur na de laatste kop koffie. Meestal verdwijnen de klachten na 1 week.
Vermoeidheid
Stoppen met koffie kan leiden tot een constant gevoel van vermoeidheid, of het idee hebben niet echt wakker te worden. De mist die normaal gesproken optrekt na een kop koffie blijft hangen.
Michael Pollan beschrijft het effect perfect in zijn boek Plant en Psyche:
- ‘Het bewustzijn lijkt minder transparant dan anders, alsof de lucht iets dikker is en alles vertraagt, inclusief de waarneming.’
- ‘Ik voel met net een potlood met een stompe punt.’
Stoppen met koffie, voordelen
Cafeïne blijft lang in je lichaam, het fijne stimulerende gevoel van een kop koffie in de ochtend is vooral te wijten aan het feit dat het de opkomende ontwenningsverschijnselen van cafeïne de kop indrukt. Vergelijk het voorkomen van een kater in de ochtend door een biertje te nemen.
Cafeïne is de antagonist van adenosine. Naarmate de dag vordert stijgt het adenosine niveau in ons bloed ter voorbereiding op de slaap. Cafeïne verhindert echter dat adenosine zijn werk kan doen. Het adenosine niveau stijgt wel, maar door de cafeïne voelen we het effect niet.
De vermoeidheid gaat niet weg maar wordt uitgesteld, Michael Pollan noemt een kop koffie geleende energie uit de toekomst, die terugbetaald moet worden mét rente.
Koffievervangers
Stoppen met koffie is een stuk makkelijker als je een goede vervanger hebt. Enkele goede vervangers zijn:
- Matcha latte
- Chai latte
- Cacao
- Golden milk
- Cafeïnevrije koffie (let op: decafé bevat meestal 15 tot 30 procent van hoeveelheid cafeïne van in een gewone kop koffie dus drink ook hier niet teveel van)
- Rooibos thee
- Kruidenthee
In matcha latte, cacao en cafeïnevrije koffie zit cafeïne maar een stuk minder dan in koffie wat het goede koffievervangers maakt.
Geef een reactie