« Back to Glossary Index
Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn er 14 allergenen waar de consument over geïnformeerd moet worden door leveranciers van levensmiddelen. Allergenen kunnen namelijk ernstige allergische reacties veroorzaken. Deze 14 allergenen zijn:
- Glutenbevattende granen
- Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
- Eieren en producten op basis van eieren
- Vis en producten op basis van vis
- Pinda’s (aardnoten) en producten op basis van pinda’s
- Soja en producten op basis van soja
- Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose)
- Noten en producten op basis van noten
- Selderij en producten op basis van selderij
- Mosterd en producten op basis van mosterd
- Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
- Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l, uitgedrukt als totaal gehalte aan zwaveldioxide voor een product zoals het wordt geconsumeerd.
- Lupine en producten op basis van lupine
- Weekdieren en producten op basis van weekdieren
Bron: NVWA