Cacao ceremonie recept: 3 overheerlijke recepten

Ben jij op zoek naar het ultieme cacao ceremonie recept? I’ve got you covered.

Cacao ceremonie recept

Er zijn honderden, al dan niet duizenden cacao ceremonie recepten te vinden met ieder een eigen twist. In dit artikel deel ik een aantal recepten, kijk welk recept jou het meeste aanspreekt want over smaak valt niet te twisten.

Onderaan dit artikel deel ik nog een aantal tips voor het geval je niet bekend bent met het drinken van cacao.

Juiste dosis cacao ceremonie recept

Als je cacao in een ceremoniële setting wilt gebruiken, neem dan 30-40 gram per persoon. Voor dagelijks gebruik raden we een dosis van 15-20 gram aan. Laat je bij het bepalen van de juiste hoeveelheid leiden door je eigen lichaam en leer wat voor jou het beste werkt.

Dagelijkse dosis (10-20 gram): Verbetert de stemming en concentratie en geeft energie.
Creatieve dosis (20-30 gram): Draagt bij aan concentratie, zelfreflectie en creativiteit.
Ceremoniële dosis (30-40 gram): Ervaar diepere sensaties en bewustzijn en meer focus. Combineer met inner work / self exploration.

Basis recept cacao ceremonie

Ingrediënten en benodigdheden:

  • 30-50 gram rauwe cacao
  • 125 ml water of plantaardige melk (haver- of amandelmelk maakt de cacaodrank iets zoeter)
  • Kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop
  • Een pan of steelpannetje
  • Een garde, handmatige melkopschuimer (zo’n kleintje) of mixer

Bereiding:

  1. Verwarm het water of de melk (het hoeft niet te koken). Kookt het toch? Laat de vloeistof dan iets afkoelen voordat je de cacao toevoegt, zo zorg je ervoor dat alle werkzame stoffen behouden blijven.
  2. Meng de vloeistof en cacao door elkaar, dit doe je met een garde of handmatige melkopschuimer (mijn voorkeur) of in de blender. De blender voelt voor mij iets te mechanisch bij het bereiden van zo’n bijzonder drankje, maar ieder z’n ding.
  3. Proef de cacao drank
    1. Heb je de cacao met water gemengd? Dan is het waarschijnlijk te bitter en kan je eventueel wat kokosbloesemsuiker*, honing of agavesiroop toevoegen.
    2. Heb je de cacao met plantaardige melk gemengd? Dan kan het best zijn dat je de cacao nu al lekker vindt. Zo niet, voeg ook wat kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop toe.
  4. Schenk de cacao in je lievelingsmok.
  5. Cacao zakt vrij snel naar de bodem van je kopje, dus het kan handig zijn om tijdens het drinken een lepeltje bij de hand te houden.

*Kies altijd voor kokosbloesemsuiker, kokosbloesemsuiker is ongeraffineerde suiker, hierdoor bevat het nog tal van goede voedingsstoffen (B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium). Ook heeft kokosbloesemsuiker van alle suikers de laagste glycemische index, het heeft minder invloed op bloedsuikerschommelingen.

Cacao ceremonie recept met chilipoeder en salie

Ingrediënten en benodigdheden:

  • 30-40 gram rauwe cacao
  • 125 ml water of plantaardige melk (haver- of amandelmelk maakt de cacaodrank iets zoeter)
  • Kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop
  • Snufje chilipoeder of cayennepeper. Cayennepeper vergroot het effect van cacao en geeft een lekkere kick.
  • Een pan of steelpannetje
  • Een garde, handmatige melkopschuimer (zo’n kleintje) of mixer

Bereiding:

  1. Verwarm het water of de melk samen met het snufje chilipoeder of cayennepeper (het hoeft niet te koken). Kookt het toch? Laat de vloeistof dan iets afkoelen voordat je de cacao toevoegt, zo zorg je ervoor dat alle werkzame stoffen behouden blijven.
  2. Meng de vloeistof en cacao door elkaar, dit doe je met een garde of handmatige melkopschuimer (mijn voorkeur) of in de blender.
  3. Proef de cacao drank
    1. Heb je de cacao met water gemengd? Dan is het waarschijnlijk te bitter en kan je eventueel wat kokosbloesemsuiker*, honing of agavesiroop toevoegen.
    2. Heb je de cacao met plantaardige melk gemengd? Dan kan het best zijn dat je de cacao nu al lekker vindt. Zo niet, voeg ook wat kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop toe.
  4. Schenk de cacao in je lievelingsmok.
  5. Cacao zakt vrij snel naar de bodem van je kopje, dus het kan handig zijn om tijdens het drinken een lepeltje bij de hand te houden.

Cacao ceremonie recept met roos

Cacao en roos vormen de ultieme combinatie vanwege de hart openende eigenschappen die beiden bezitten.

cacao ceremonie recept roze

Ingrediënten en benodigdheden:

  • 30-40 gram rauwe cacao
  • 125 ml roze infusie (met water of plantaardige melk)
  • Kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop
  • Een pan of steelpannetje
  • Een garde, handmatige melkopschuimer (zo’n kleintje) of mixer

Bereiding:

  1. Bereid 125 ml rozen infusie. Dit bereid je door +/-5 rozen bloemblaadjes in heet water of plantaardige melk te laten trekken.
  2. Meng de rozen infusie en cacao door elkaar, dit doe je met een garde of handmatige melkopschuimer (mijn voorkeur) of in de blender.
  3. Proef de cacao drank
    1. Heb je de cacao met water gemengd? Dan is het waarschijnlijk te bitter en kan je eventueel wat kokosbloesemsuiker*, honing of agavesiroop toevoegen.
    2. Heb je de cacao met plantaardige melk gemengd? Dan kan het best zijn dat je de cacao nu al lekker vindt. Zo niet, voeg ook wat kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop toe.
  4. Schenk de cacao in je lievelingsmok en gebruik wat rozenblaadjes als versiering.
  5. Cacao zakt vrij snel naar de bodem van je kopje, dus het kan handig zijn om tijdens het drinken een lepeltje bij de hand te houden.

Als we het hebben over cacao ceremonie recepten dan is er geen goed of fout, wees creatief en experimenteer. Mijn cacao drank ziet er van dag tot dag anders uit, net waar ik zin in heb. In de winter voeg ik vaker verwarmende kruiden toe zoals kaneel en gember.

In de zomer kies ik liever voor kokosolie of kokosmelk. Kokos heeft een verkoelend effect op het lichaam.

Heb je behoefte aan wat meer aarding? Dan kan een theelepeltje tahini (sesampasta) wonderen doen.

Ook kardemom, kurkuma, vanille, anijs en nootmuskaat zijn veel gebruikte kruiden bij het bereiden van cacao drank.

Het uitvoeren van de cacao ceremonie

Creëer een rustige, vredige omgeving. Dim het licht, steek kaarsen aan en zet zachte muziek op.
Neem een moment om te aarden en je intentie voor de ceremonie te zetten. Wat hoop je te bereiken of los te laten?

  • Houd de mok met beide handen vast en voel de warmte. Adem de geur in en neem een moment om dankbaarheid te voelen.
  • Drink de cacao langzaam en met aandacht. Focus op de smaak, textuur en sensaties in je lichaam.
  • Neem de tijd om te mediteren, te journalen of stil te zitten met je ervaringen. Geef jezelf toestemming om alles wat opkomt te voelen en te uiten.
  • Sluit de ceremonie af met een moment van dankbaarheid en reflectie op je ervaring.

Tips voor een betekenisvolle cacao ceremonie

  • Gebruik hoogwaardige, rauwe cacao voor de gunstigste effecten.
  • Zet een duidelijke intentie voor je ceremonie en kom hier gedurende de ervaring op terug.
  • Wees zacht en meelevend met jezelf, wat er ook opkomt tijdens de ceremonie.
  • Neem de tijd om na de ceremonie te integreren en te reflecteren op je ervaringen.

Als je niet eerder een ceremoniële dosis cacao hebt gedronken, begin dan met een lagere dosis dan 30-40 gram. Bijvoorbeeld 10-20 gram.

Meng cacao niet met koe- of sojamelk. Zowel melk als soja verstoort de absorptie van cacao, waardoor je minder van de fijne effecten zult voelen.

Eet licht voor je cacao gaat drinken, als je te vol zit kan ook dit ervoor zorgen dat je de effecten van dit plant medicijn minder sterk voelt.

Voorkom hoofdpijn. Zorg ervoor dat je voor en na het drinken van cacao voldoende water drinkt, cacao heeft een licht uitdrogend effect.

De effecten van het drinken van cacao ervaar je meestal zo’n 20-30 minuten tot wel 5 uur na consumptie. Enkele effecten zijn verhoogde focus en creativiteit,

Wat kan je verwachten?

De meeste mensen voelen zo’n 20-30 minuten na het drinken van de cacao de eerste effecten. Denk aan een prettig gevoel rondom het hart, verhoogde focus, meer creativiteit en diepere meditatie. Ook een gevoel van innerlijke rust behoort tot de mogelijkheden.

Hoe drink jij je cacao het liefst?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *