Wat is een cacaoboom?
Een cacaoboom is een kleine tot middelgrote boom die wordt gekweekt vanwege zijn vruchten: cacaovruchten (cacaopods). De cacaovrucht heeft een dikke schil waarin wit vruchtvlees zit, in het vruchtvlees zitten de cacaobonen. Cacaobonen worden gebruikt om cacaoproducten en chocolade te maken.
De cacaoboom (Theobrama cacao) behoort tot de familie van de Malvaceae, ofwel kaasjeskruidfamilie.
Hoe ziet een cacaoboom eruit?
De boom heeft een dichte bladerkroon en wordt meestal tussen de 3 en 10 meter hoog, met uitschieters naar 15 meter. De bladeren zijn leerachtig en hebben een lengte van 10-25 centimeter en een breedte van 5 tot 8 centimeter. De stam heeft een gemiddelde dikte die zich maximaal 5 keer vertakt op 1 meter hoogte van de grond. De hoofdtakken vertakken zich verder.
In het wild kan een cacaoboom meer dan 50 jaar oud worden en geeft het zijn eerste vruchten wanneer de boom 4 à 5 jaar oud is. Op plantages worden de meeste bomen na 25 jaar vervangen omdat dat de leeftijd is waarop de productie af begint te nemen.
Voordat de cacaoboom zijn eerste vruchten geeft, ontstaan er duizenden kleine geurloze witte en roze bloemetjes. Respectievelijk mannelijke en vrouwelijke. De bloemetjes zitten direct op de stam en takken en worden bevrucht door insecten. Als de boom eenmaal begint met bloeien, dan bloeit deze vrijwel het hele jaar door. Eenmaal bevrucht kan er een cacaovrucht ontstaan. Gemiddeld ontwikkelen zich zo’n 30 tot 40 cacao vruchten per boom per jaar. Een cacaovrucht heeft vier tot acht maanden nodig om te groeien.
Cacaobomen kunnen het hele jaar door cacaovruchten produceren omdat zij in een klimaat leven waar de temperatuur constant is. Maar een boom geeft tweemaal per jaar vruchten, de vruchten groeien op de stam. Dat betekent dus dat niet iedere boom op hetzelfde moment van het jaar vruchten geeft. Cacaovruchten zijn zo’n 18 tot 20 centimeter lang en wegen 750 gram. Iedere vrucht bevat tussen de 40 en 50 cacaobonen. Dat betekent dat een boom tussen de 1.200 en 2.000 cacaobonen per jaar produceert.
De cacaovrucht heeft eerst een groene kleur, deze verandert later in rood, oranje, geel, blauw of paars. Wanneer deze licht geel is, is het tijd om te oogsten.
Hoe wordt cacao gemaakt?
Na het oogsten worden de cacaovruchten open gesneden en worden de cacaobonen met het vruchtvlees wat er nog aan zit gefermenteerd. Het fermenteren duurt zo’n vijf dagen en zorgt ervoor dat de pulp verdwijnt, de kiem gedood wordt en de kleur van de bonen verandert van paars naar bruin. Ook geeft het fermentatieproces de cacao zijn aroma.
Na het fermentatieproces worden de bonen in de zon gedroogd of in een drooghuis, dit zorgt ervoor dat het vochtgehalte daalt van 60% naar 8%. Hierna worden de bonen geselecteerd op kleur en kwaliteit en vervolgens geëxporteerd.
Waar groeit de cacaoboom?
De cacaoboom groeit rond de evenaar, 20 graden noorderbreedte en 20 graden zuiderbreedte. De boom heeft een hoge gemiddelde temperatuur nodig van minimaal 21 graden Celsius en tussen de 1.000 en 3.000 millimeter neerslag per jaar. Het liefst groeit de boom in de schaduw van andere, grotere bomen.
Cacaoboom kopen
Cacaobomen zijn te koop in verschillende online winkels, ook zijn ze te vinden in de grotere tuincentra.
Geef een reactie