Cacao: wat is het?

Wat is cacao?

Verhalen over cacao gaan duizenden jaren terug: de wetenschappelijke naam is Theobroma cacao, Grieks voor ‘voedsel van de goden’. Cacaobonen kennen een lange geschiedenis als betaalmiddel, medicijn en, meer recentelijk, als ceremoniële ‘drug’ met een laag octaangehalte.

De cacaoboom komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in Midden- en Zuid-Amerika en de vrucht ervan werd ruim 4000 jaar geleden geconsumeerd door onder andere de Maya’s. Cacao is afkomstig van het Olmec-woord ‘ka-ka-w’, en de Azteekse heerser Moctezuma II genoot beroemd van het drinken van een schuimige, bittere drank gemaakt van gemalen cacao bonen, genaamd xocōlātl. Xocōlātl wordt ook wel gezien als de eerste variant van chocolademelk.

Hoewel cacao dus oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt, wordt het merendeel van de cacao tegenwoordig verbouwd in West-Afrika. Cacaoplanten bestaan uit twee eetbare delen: de bonen en het vruchtvlees. Als je ooit chocolade hebt gegeten, heb je cacao bonen gegeten. Ze worden gefermenteerd, vermalen tot een pasta, gezoet en soms gearomatiseerd. Het vruchtvlees smaakt friszuur tot friszoet, afhankelijk van het seizoen dan wel de soort cacaovrucht. Hoewel het zeker niet hetzelfde smaakt als chocolade, zal je de smaak van chocolade zeker herkennen.

Cacao is een echte superfood en bevat meer antioxidanten dan bosbessen, naast een goede hoeveelheid ijzer, calcium en magnesium. Cacao is ook de reden dat chocolade met een hoog percentage aan cacao gezondheidsvoordelen biedt: het is een opmerkelijke bron van flavonoïden, die gunstige effecten kunnen hebben op de cardiovasculaire gezondheid, en theobromine, een bittere alkaloïde vergelijkbaar met cafeïne waarvan gedacht wordt dat het de stemming en de energie stimuleert.

Cacaoproducten

Cacao liefhebbers kunnen kiezen uit een breed scala aan producten.

Cacao nibs

Cacao nibs zijn verkruimelde, rauwe cacaobonen. Stel je voor dat je een reep van 100% pure chocolade eet: zo smaken cacao nibs. Ze zijn compact en knapperig, met fruitige tonen en een sterke bittere nasmaak, vergelijkbaar met espressobonen.

Cacaopoeder

Cacaopoeder wordt gemaakt van een gedroogde pasta van geperste cacaonibs, waardoor de pure chocoladesmaak nog verder wordt geconcentreerd.

Cacaoboter

Cacaoboter wordt gemaakt door olie uit de cacaoboon koud te persen, waardoor een glad en stabiel vet ontstaat dat, net als kokosboter, smelt bij kamertemperatuur. Het wordt vaak gebruikt om chocolade te maken en is ook een populaire natuurlijke vochtinbrengende crème.

Cacaopoeder en -nibs zijn de meest toegankelijke en veelzijdige cacaoproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *