Chaga onzin? Kritische kijk op Chaga

De laatste jaren is er een ware hype ontstaan rondom Chaga, een paddenstoel die groeit op berkenbomen in koude, noordelijke gebieden. Veel mensen geloven dat Chaga allerlei gezondheidsproblemen kan verhelpen en zelfs ernstige ziekten zoals kanker kan genezen. Maar wat is er nu echt waar van deze beweringen? Laten we eens kritisch kijken naar de feiten.

Wat is Chaga?

Chaga (Inonotus obliquus) is een zwarte, hobbelige paddenstoel die voornamelijk groeit op de bast van berkenbomen in koude klimaten zoals Rusland, Siberië, Canada en Alaska. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde van deze regio’s. Tegenwoordig wordt Chaga vaak verkocht als supplement in poedervorm, capsules of als extract in thee.

Geclaimde Gezondheidsvoordelen

Liefhebbers van Chaga beweren dat het een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt, waaronder:

 • Het verhogen van de energielevels
 • Het versterken van het immuunsysteem
 • Het bestrijden van ontstekingen
 • Het verlagen van de bloedsuikerspiegel
 • Het beschermen tegen hart- en vaatziekten
 • Het vertragen van het verouderingsproces
 • Het genezen van kanker

Vooral de claim dat Chaga kanker zou kunnen genezen, heeft veel aandacht gekregen. Maar is er wetenschappelijk bewijs voor deze beweringen?

Chaga Extract

Onvoldoende wetenschappelijk bewijs

Hoewel er enkele kleinschalige studies zijn gedaan naar de potentiële gezondheidsvoordelen van Chaga, is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de meeste claims te ondersteunen. Veel onderzoeken zijn uitgevoerd in reageerbuisjes of op dieren, wat niet direct vertaald kan worden naar effecten bij mensen.

Er zijn bijvoorbeeld enkele studies die suggereren dat bepaalde stoffen in Chaga ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen hebben. Echter, dit betekent niet automatisch dat het drinken van Chaga thee of het slikken van supplementen dezelfde effecten zal hebben in het menselijk lichaam.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen

Niet alleen is er een gebrek aan bewijs voor de vermeende voordelen van Chaga, er zijn ook potentiële risico’s verbonden aan het gebruik ervan:

 • Chaga kan de bloedsuikerspiegel verlagen, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met diabetes of hypoglykemie.
 • Het kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners en diabetesmedicatie.
 • Overmatig gebruik van Chaga supplementen kan leiden tot lever- of nierschade.
 • De veiligheid op lange termijn is niet bekend

Is Chaga onzin?

Hoewel Chaga in traditionele geneeswijzen wordt gebruikt, potentieel enkele interessante eigenschappen bezit en er gebruikers zijn die onder andere aangeven (veel) meer energie te hebben door het gebruik van Chaga, is er momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen. Het is belangrijk om kritisch te blijven en te kijken wat voor jou werkt.

Disclaimer: In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen. Pas recentelijk is de interesse in (medicinale) paddenstoelen in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie en de producten zijn niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van welke ziekte dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *