Lion’s Mane bijwerkingen & werking

Regelmatige consumptie van Lion’s Mane paddenstoelen, wetenschappelijk bekend als Hericium erinaceus, biedt een aantal verbazingwekkende potentiële voordelen, waaronder hersen- en neurologische gezondheid, emotioneel welzijn en een versterkt immuunsysteem. Terwijl Lion’s Mane in de traditionele Chinese geneeskunde voor genezende doeleinden wordt gebruikt en al eeuwenlang wordt gebruikt door de Noord-Amerikaanse inheemse bevolking, is de veiligheid ervan nog niet getest in klinische studies bij mensen. Deze unieke schimmel wordt voor de meeste mensen echter als een veilig voedingssupplement beschouwd.

Dit artikel bespreekt alles wat we weten over de mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen van Lion’s Mane.

Lion’s Mane bijwerkingen

Lion’s Mane wordt over het algemeen als veilig voor mensen beschouwd, zowel in eetbare vorm (vers) als in supplementvorm.

Er zijn echter geïsoleerde gevallen geweest waarin personen die allergisch zijn voor andere paddenstoelsoorten reacties hebben ervaren op de Lion’s Mane paddenstoel. Deze reacties omvatten huiduitslag en ademhalingsmoeilijkheden . Als je allergisch bent voor paddenstoelen, vermijd dan het gebruik van Lion’s Mane of bespreek het eerst met je arts wanneer je Lion’s Mane een kans wilt geven.

Moet ik mijn arts raadplegen voordat ik Lion’s Mane gebruik?

In principe wordt er aangeraden om altijd je arts te raadplegen voor je start met een nieuw (kruiden)supplement, zeker wanneer je medicijnen op recept gebruikt of lijdt aan een medische aandoening. Bepaalde supplementen en medicijnen kunnen gevaarlijke interacties hebben.

Is het veilig om elke dag Lion’s Mane te gebruiken?

Ja, het wordt als veilig beschouwd om Lion’s Mane als dagelijks voedingssupplement te gebruiken. Lion’s Mane paddenstoel is een eetbare paddenstoel. Omdat het moeilijk te vinden is in eetbare vorm, wordt het over het algemeen geconsumeerd als supplement in tablet- of poedervorm.

Gebaseerd op de doseringen die zijn gebruikt in onderzoeken bij mensen naar de voordelen van Lion’s Mane, wordt er over het algemeen aangeraden om 250 mg tot 1000 mg te nemen bij gebruik van Lion’s Mane poeder en 1000 mg tot 3000 mg bij gebruik van Lion’s Mane capsules. Houd je echter altijd aan de aanbevolen dosering vermeld op het product wat jij gebruikt.

Lion's Mane Extract

Lion’s Mane en geneesmiddelen

Er is geen onderzoek gedaan naar de interacties tussen geneesmiddelen met Lion’s Mane, kijk daarom met je arts of zorgverlener of het verstandig is om Lion’s Mane aan je dieet toe te voegen. Met name wanneer je een medische aandoening hebt of vrij verkrijgbare medicijnen of voorgeschreven medicijnen of andere middelen gebruikt.

Wel is bekend dat Lion’s Mane invloed kan hebben bij drie verschillende aandoeningen:

Paddenstoelen allergieën: Dit spreekt wellicht voor zicht, als je allergisch bent voor bepaalde soorten paddenstoelen dan kan het gebruik van Lion’s Mane leiden tot ademhalingsproblemen, zwelling van de keel en/of huiduitslag.

Diabetes: Dierstudies hebben aangetoond dat Lion’s Mane paddenstoel de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de serum insulinespiegels kan verhogen. Als je diabetes hebt, moet je voorzichtig zijn met Lion’s Mane, aangezien Lion’s Mane de werking van je diabetesmedicatie kan verstoren.

Bloedingsstoornissen: Van Lion’s Mane is aangetoond dat het bloedverdunnende eigenschappen heeft. Als je bloedverdunners gebruikt, moet je het gebruik van Lion’s Mane vermijden, omdat dit de bloedstolling kan vertragen of blauwe plekken kan veroorzaken.

Lion’s Mane tijdens zwangerschap & borstvoeding

Omdat er geen onderzoeken zijn naar de veiligheid van Lion’s Mane tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, is het aan te raden om geen Lion’s Mane te gebruiken gedurende deze perioden.

Lion’s Mane en antidepressiva?

Lion’s Mane heeft het potentieel om het humeur op een positieve manier te ondersteunen en een antidepressief effect te hebben. Daarom kan het een natuurlijk alternatief bieden voor medicijnen die worden gebruikt voor depressieve stoornissen. Er zijn geen onderzoeken gedaan om de interactie van Lion’s Main met antidepressiva te testen. Als je overweegt dit supplement te proberen en momenteel antidepressiva gebruikt, neem dan contact op met je arts voordat je het inneemt.

Kun je high worden van Lion’s Mane?

Lion’s Mane is geen hallucinogene paddenstoel en bevat geen psilocybine of andere psychoactieve ingrediënten. Het consumeren van Lion’s Mane zal geen psychedelische reactie veroorzaken.

Kun je Lion’s Mane combineren met andere paddenstoel supplementen?

Ja. Verschillende paddenstoel supplementen bieden verschillende voordelen voor je gezondheid en lichaam. Het is niet alleen veilig maar ook populair om verschillende paddenstoelen te combineren die de specifieke voordelen bieden die uw eigen lichaam nodig heeft.

Disclaimer: In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen. Pas recentelijk is de interesse in (medicinale) paddenstoelen in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie en de producten zijn niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van welke ziekte dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *