Reishi (ganoderma lucidum), in het Nederlands bekend als lakzwam, heeft als bijnaam ‘goddelijke paddenstoel der onsterfelijkheid’. Reishi is een paddenstoel die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt geprezen om zijn vermeende gezondheidsvoordelen, waaronder de versterking van het immuunsysteem, vermindering van stress en de bevordering van een gezonde levensduur. Hoewel Reishi over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen voordat je overweegt het te gebruiken.
Mogelijke bijwerkingen van Reishi
Hoewel Reishi al lang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde, is er beperkt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en bijwerkingen ervan. Sommige mensen hebben echter melding gemaakt van de volgende bijwerkingen:
- Maagdarmklachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree
- Allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk en ademhalingsmoeilijkheden
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Droge mond en keel
- Bloedneus
Het is belangrijk op te merken dat deze bijwerkingen zeldzaam zijn en meestal mild van aard. Ze treden vaker op bij mensen die gevoelig en/of allergisch zijn voor paddenstoelen of bij degenen die (te) hoge doses Reishi gebruiken. Het is dan ook belangrijk om nooit meer dan de aanbevolen dosering die op de verpakking van jouw Reishi-supplement staat te nemen.
Interacties met medicijnen
Net als bij ieder ander supplement kan Reishi invloed hebben op bepaalde medicijnen, waaronder:
- Bloedverdunners zoals warfarine en heparine
- Immunosuppressiva
- Chemotherapie
- Medicijnen voor hoge bloeddruk en diabetes
Als je een van deze medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts voordat je Reishi gaat gebruiken. Zij kunnen de risico’s en voordelen met je bespreken en je helpen bepalen of het gebruik van Reishi veilig is voor jou.
Is Reishi gevaarlijk?
Hoewel Reishi over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele groepen mensen die extra voorzichtig moeten zijn:
- Mensen met een verzwakt immuunsysteem, omdat Reishi het immuunsysteem kan stimuleren
- Mensen die binnenkort een operatie ondergaan, omdat Reishi de bloedstolling kan beïnvloeden
Als je tot een van deze groepen behoort, overleg dan met je arts voordat je Reishi gaat gebruiken.
Er is niet voldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van Reishi tijdens zwangerschap en/of het geven van borstvoeding, het is dan ook niet aan te raden om Reishi tijdens deze perioden te gebruiken.
Hoe Reishi veilig te gebruiken?
Als je besluit Reishi te gaan gebruiken, zijn hier enkele tips om het veilig te doen:
- Kies een product van hoge kwaliteit van een gerenommeerde fabrikant
- Volg de aanbevolen dosering op het etiket
- Begin met een lage dosis en verhoog geleidelijk indien nodig
- Stop het gebruik als je bijwerkingen ervaart en raadpleeg een arts
- Informeer je arts over al je supplementen, inclusief Reishi
Reishi is een paddenstoel met een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren of risico lopen op interacties met medicijnen. Door een product van hoge kwaliteit te kiezen, de aanbevolen dosering te volgen en met je arts te overleggen, kun je de potentiële risico’s minimaliseren en optimaal profiteren van de mogelijke gezondheidsvoordelen van Reishi.
Disclaimer: In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen. Pas recentelijk is de interesse in (medicinale) paddenstoelen in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie en de producten zijn niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van welke ziekte dan ook.
Geef een reactie