Chaga werking: traditionele & moderne toepassingen van Chaga

Chaga (Inonotus obliquus) is een medicinale paddenstoel die voornamelijk groeit op berkenbomen in koude klimaten. Met zijn houtskoolachtige, zwarte uiterlijk en zachte, goudoranje binnenkant lijkt Chaga niet op de standaard culinaire paddenstoelen. Sterker nog, als je de paddenstoel zou zien, zou je eerder denken dat het een verbrand stuk boomschors is.

In dit artikel bespreken we de verbindingen in Chaga paddenstoelen, de potentiële gezondheidsvoordelen, mogelijke bijwerkingen, medicijninteracties en hoe Chaga op te nemen in je dieet.

Chaga heeft een lange geschiedenis van gebruik als traditioneel middel om de spijsvertering te verbeteren, huidproblemen te verzachten, gewrichtspijn te verlichten en infecties te bestrijden. Van het versterken van de immuniteit tot het verminderen van ontstekingen: deze niet-psychoactieve paddenstoel heeft bewezen antivirale, antioxidante, kankerbestrijdende, hypoglykemische en andere gunstige eigenschappen die de gezondheid kunnen ondersteunen.

Modern onderzoek suggereert dat Chaga talrijke bioactieve verbindingen biedt die potentiële gezondheidsvoordelen hebben.

Polysachariden

Chaga staat vooral bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te ondersteunen. Dit is gedeeltelijk te danken aan de overvloed aan polysachariden (bijvoorbeeld bèta-glucanen) met immuunversterkende eigenschappen die de activiteit van bepaalde immuuncellen kunnen versterken, waardoor ze helpen beschermen tegen schadelijke pathogenen en virale, bacteriële en parasitaire infecties bestrijden.
Polysachariden in Chaga kunnen mogelijk extra voordelen hebben, zoals het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel, het voorkomen van de ontwikkeling of groei van tumoren en het beschermen van de gezondheid van het hart.

Triterpenoïden

Chaga is rijk aan triterpenoïden – organische verbindingen die bekend staan ​​om hun potentiële ontstekingsremmende voordelen. Chronische ontstekingen verhogen het risico op vele ziekten, waaronder artritis, kanker, diabetes type 2 en hartziekten. Uit onderzoek blijkt dat triterpenoïden in Chaga indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Melanine

Chaga paddenstoelen bevatten grote hoeveelheden melanine, een natuurlijk pigment dat een rol speelt bij de haar-, huid- en oogkleur. Melanine heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die voordelen kunnen bieden voor de gezondheid van de huid. Uit onderzoek blijkt dat melanine in Chaga kan bijdragen aan het vermogen ervan om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, waardoor mogelijk bescherming wordt geboden tegen ultraviolette (UV) schade en de gezondheid van de huid wordt ondersteund.

Polyfenolen

Chaga is rijk aan polyfenolen, waaronder flavonoïden en polyfenische zuren, die krachtige antioxiderende eigenschappen hebben. Polyfenolen vangen vrije radicalen op en helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen.

Chaga werking: 5 mogelijke voordelen

Hoewel Chaga eetbaar is, smaakt het bitter en kan het het beste worden geconsumeerd door Chaga poeder of Chaga extract toe te voegen aan je koffie of kruidenthee. Het toevoegen van Chaga paddenstoelen aan je dieet kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder de volgende:

1. Positief effect op je weerstand

Chaga paddenstoelen zijn rijk aan antioxidanten en kunnen de verdediging van het lichaam tegen infecties verbeteren en je weerstand verbeteren. Onderzoek toont aan dat Chaga de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert, immuuncellen die virussen en bacteriën bestrijden. Of je nu wilt voorkomen dat je verkouden wordt, griep krijgt of een bestaande infectie wilt bestrijden, het drinken van Chaga thee kan je immuunsysteem versterken om schadelijke ziekten te helpen bestrijden.

2. Ontstekingen verminderen

Chaga paddenstoelen kunnen ontstekingen verminderen en daarmee het risico op chronische ziekten verlagen. Geladen met ontstekingsremmende stoffen, kan Chaga ontstekingen onder controle houden door de productie van schadelijke inflammatoire cytokinen te voorkomen.

3. Bloedsuikerspiegel verlagen

Chaga paddenstoelen kunnen de bloedsuikerspiegel (glucose) verlagen, waardoor Chaga een waardevol hulpmiddel wordt voor het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met prediabetes (hoge bloedsuikerspiegels die niet hoog genoeg zijn om als type 2-diabetes te worden beschouwd) of insulineresistentie (wanneer cellen in je lichaam geen glucose uit het bloed kunnen opnemen, waardoor de alvleesklier meer insuline moet aanmaken).

Let op: als je momenteel diabetes medicatie gebruikt, moet je het consumeren van Chaga paddenstoelen vermijden, omdat de kans bestaat dat ze de bloedsuikerspiegel aanzienlijk kunnen verlagen, waardoor het risico op hypoglykemie toeneemt.

4. Ter ondersteuning van de spijsvertering

Inheemse bevolkingsgroepen gebruiken Chaga traditioneel om spijsverteringsproblemen zoals gastritis (maagslijmvliesontsteking) en maagzweren te verzachten. Er zijn aanwijzingen dat Chaga kan werken als een prebioticum en de groei van gezonde darmbacteriën kan stimuleren, die een rol kunnen spelen bij het in stand houden van een gezond darmmicrobioom ter ondersteuning van de spijsvertering.

5. Ter verlaging van het cholesterol

Chaga paddenstoelen kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen en beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte te verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartziekten. Chaga paddenstoelen zitten boordevol antioxidanten en kunnen het lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid (LDL), ook wel slechte cholesterol, verlagen en kunnen het lipoproteïne-cholesterol met hoge dichtheid (HDL), ook wel goede cholesterol, verhogen.

Chaga bijwerkingen

Hoewel Chaga paddenstoelen over het algemeen als veilig worden beschouwd, is er niet voldoende klinisch onderzoek om zowel de werking als mogelijke bijwerkingen van deze medicinale schimmel te bevestigen dan wel ontkennen.

Interacties met medicatie

Chaga paddenstoelen kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen of deze versterken, waardoor het risico op ernstige bijwerkingen toeneemt. Zo kan Chaga de effecten van diabetes medicatie die de bloedsuikerspiegel helpen beheersen, versterken. Mensen met diabetes die medicatie gebruiken, zoals insuline, om de bloedsuikerspiegel te verlagen, kunnen een verhoogd risico hebben op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) na het nuttigen van Chaga. Raadpleeg een arts voordat je Chaga consumeert als je diabetes medicatie gebruikt.

Chaga dosering

Er is geen universeel aanbevolen dosering Chaga poeder. Bij de meeste onderzoeken naar de potentiële gezondheidsvoordelen zijn diermodellen betrokken, er is dan ook meer onderzoek nodig om de juiste doses bij mensen voor therapeutische effecten te bepalen.

Chaga wordt voornamelijk verkocht als gedroogd extract (poeder), met doses variërend van 500 tot 1.500 milligram (mg). Begin met een lage doses (bijvoorbeeld 500 mg), controleer de reactie van je lichaam en verhoog deze geleidelijk indien nodig. Gebruik je een Chaga extract? Houd je dan aan de aanbevolen dosering van het product dat jij gebruikt.

Zoals voor veel voedingssupplementen geldt, zijn de gezondheidsclaims met betrekking tot Chaga in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Chaga thee, poeder, extract of capsules?

Traditioneel gebruik van Chaga in inheemse culturen varieerde van het drinken ervan als thee, het inademen van de rook van verbrande Chaga en het maken van zeep met de as van verbrande Chaga.

Tegenwoordig is het consumeren van Chaga thee de populairste manier om van Chaga en hun potentiële gezondheid te genieten. Andere manieren om Chaga aan je dieet toe te voegen zijn:

  • Chaga poeder: wanneer het gedroogd en vermalen is tot een poeder, kun je Chaga toevoegen aan smoothies of aan je favoriete thee of koffie.
  • Chaga thee: Chaga thee is verkrijgbaar in kant-en-klare theezakjes, maar in de meeste gevallen wordt Chaga thee zelf gemaakt door Chaga poeder of extract toe te voegen aan thee.
  • Chaga capsules: het voordeel van Chaga capsules is dat je een precieze dosis Chaga consumeert.
  • Chaga extract: Chaga extract is een krachtige vloeibare vorm van Chaga die je kunt toevoegen aan een drank naar keuze.
  • Chaga koffiemelanges: steeds vaker komen wij koffiemelanges tegen waarbij koffiebonen worden vermengd met Chaga poeder en eventueel andere paddenstoelen.

Welke vorm je ook kiest, zoek naar biologische, duurzaam geoogste Chaga om het maximale uit deze medicinale paddenstoel te halen.

Chaga Extract

We kunnen concluderen dat Chaga een medicinale paddenstoel is met mogelijk nuttige stoffen die de gezondheid kunnen ondersteunen. Voorlopige onderzoeken suggereren dat Chaga het immuunsysteem kan versterken, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte kan verlagen en de spijsvertering kan ondersteunen.

Hoewel Chaga veelbelovend is, is er nog steeds onderzoek gaande en bestaat er enige bezorgdheid dat Chaga bijwerkingen kan hebben of een wisselwerking kan hebben met medicatie.

Disclaimer: In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gewaardeerd om hun voedings- en medicinale eigenschappen. Pas recentelijk is de interesse in (medicinale) paddenstoelen in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie en de producten zijn niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van welke ziekte dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *