Cacao nibs zijn de minst bewerkte vorm van cacao, betaalbaar en ongelooflijk voedzaam. Het zijn kleine stukjes gemalen cacaobonen, welke een bittere, chocoladeachtige smaak hebben.
Cacao nibs staan bekend om hun uitzonderlijke voedingswaarde en zijn een rijke bron van antioxidanten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. In dit artikel meer over de gezondheidsvoordelen van cacao nibs.
Zijn cacao nibs gezond?
Cacao nibs zijn gezond. Hieronder deel ik 9 gezondheidsvoordelen van cacao nibs.
1. Boordevol antioxidanten
Cacao nibs zitten boordevol antioxidanten, die vrije radicalen in het lichaam bestrijden, cellen beschermen tegen schade en ontstekingen verminderen. Dit kan helpen bij het voorkomen van verschillende ziekten en het bevorderen van de algehele gezondheid.
2. Goed voor het hart
De flavonoïden in cacao nibs blijken de gezondheid van het hart te behouden door een gezonde bloeddruk te bevorderen, de bloedstroom te verbeteren en het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd.
3. Goed voor de hersenen
De flavonoïden in cacao nibs dragen ook bij aan de cognitieve gezondheid. Ze ondersteunen de hersenfunctie en worden in verband gebracht met verbeterd geheugen en leervermogen, wat extra gunstig kan zijn naarmate we ouder worden.
4. Stemmingsverbeteraar
Cacao bevat de stoffen tryptofaan, beta-fenylethylamine en endo-cannabinoïden, deze staan bekend om hun stemmingsverbeterende eigenschappen.
5. Rijk aan vezels
Cacao nibs zijn rijk aan vezels. Vezels helpen bij de spijsvertering en dragen bij aan de gezondheid van het maag-darmkanaal. Vezels bevorderen ook een vol gevoel, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.
6. Rijk aan mineralen
Cacao nibs zijn een goede bron van essentiële mineralen, waaronder: magnesium, ijzer, fosfor, zink, mangaan en koper. Deze mineralen spelen een rol bij onder andere de botgezondheid en energieproductie.
7. Gewichtsbeheersing
Ik noemde het net al even, het vezelgehalte in cacao nibs en hun vermogen om de stofwisseling te verbeteren, kunnen helpen bij gewichtsbeheersing door een verzadigd gevoel te geven en hierdoor te voorkomen dat je te veel of meer gaat eten.
8. Immuunversterkend
De overvloed aan antioxidanten en essentiële mineralen in cacaobonen kan het immuunsysteem versterken, waardoor het lichaam ziektes en infecties effectiever kan afweren.
9. Lage glycemische index
Cacao nibs hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze een minimale impact hebben op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt ze een geschikte snack om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden.
Kortom, cacao nibs zijn een gezonde, veelzijdige en bovenal heerlijke aanvulling op een gevarieerd dieet.
Rauwe cacao nibs gezond
Het rauw consumeren van cacao nibs is de beste manier om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt zonder verlies door koken of verwerken.
Geef een reactie