Ceremoniële cacao: wat is het en waar moet je op letten?

Wat is ceremoniële cacao?

Als je de trends op het gebied van gezondheid en levensstijl hebt gevolgd (of gewoon hebt opgelet op Instagram), ben je de ceremoniële cacao hoogstwaarschijnlijk tegengekomen. Maar er bestaat ook veel verkeerde informatie over wat ceremoniële cacao eigenlijk is en wat het voor je kan doen.

Laten we eens kijken naar wat ceremoniële cacao is (en niet is), en hoe je de voordelen van deze eeuwenoude praktijk in je eigen leven kunt integreren.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen certificaat bestaat dat garandeert dat iets ceremoniële cacao is, de term ceremoniële cacao is vrij te gebruiken. Het is daarom van belang om zelf onderzoek te doen. Hieronder enkele punten waar je op moet letten.

Vrij van additieven

Ceremoniële cacao mag niets bevatten dat niet van een cacaoboon komt, dat wil zeggen. suiker, lecithine, stabilisatoren of vervangende plantaardige vetten etcetera.

Enkele oorsprong

Hoewel er niet één plaats is waar ceremoniële cacao vandaan zou moeten komen, zou het product afkomstig moeten zijn uit één enkel gebied en, idealiter, van boeren met wie de chocolademaker een werkende professionele relatie heeft. Bij ceremoniële cacao is een transparante verbinding met het land essentieel.

Fijne smaak

Sommige cacaobomen worden gekweekt vanwege hun hoge opbrengst en weerstand tegen ziekten, maar produceren inferieure cacao. Dit zijn de producten die het vaakst worden gebruikt in goedkope chocolade voor de massamarkt. Cacao met fijne smaak verwijst naar cacao van uitzonderlijke kwaliteit produceren, naar schatting is dit slechts 10% van de wereldwijde cacao productie.

Traditioneel gemaakt

Hoewel ceremoniële cacao kan worden geroosterd en gefermenteerd, moet deze worden gemaakt met eenvoudige, gestroomlijnde praktijken waarbij kwaliteit voorrang krijgt boven efficiëntie. Dit betekent het vermijden van grote machines op industriële schaal, alkalische “beschadigende” processen of het snel roosteren van cacaobonen in plaats van het langzaam roosteren van de hele boon.

Vanzelfsprekend moet ceremoniële cacao gemaakt worden met respect (en eerlijke lonen) voor iedereen die deel uitmaakt van die keten.

Beste ceremoniële cacao

Als je op zoek bent naar de beste ceremoniële cacao is het goed om bovenstaande punten in je achterhoofd te houden.

Ceremoniële cacao vs. cacao

Een van de unieke voordelen van ceremoniële cacao is dat deze minimaal wordt verwerkt om alle mogelijke gezondheidsvoordelen van cacao te behouden.

Het roosteren van de cacaobonen gebeurt op lagere temperaturen (vergeleken met gewone cacao), terwijl de fasen van concheren (mixen van cacao met andere ingrediënten) en tempereren (smelten) volledig worden overgeslagen. Het proces stopt wanneer de cacao nibs veranderen in cacaomassa, die vervolgens grofweg tot een dik blok wordt gekneed.

Ceremoniële cacao voordelen

Cacao van ceremoniële kwaliteit bevat een verrassende hoeveelheid goede dingen en is ook nog eens vol van smaak.

Het belangrijkste energetische voordeel van cacao van ceremoniële kwaliteit ligt in het hoge theobrominegehalte. Deze chemische stof, genoemd naar de theobroma cacao plant, zorgt voor een zachte stimulatie van de hartspier en het ademhalingssysteem, waardoor de energie van je hele lichaam toeneemt zonder je natuurlijke slaap regulerende hormonen te verstoren, iets wat cafeïne wel doet.

Verder bevat cacao van ceremoniële kwaliteit een ongelooflijke hoeveelheid antioxidanten: maar liefst 40x zoveel antioxidanten als bosbessen. Ze vangen vrije radicalen op, dit zijn ziekteverwekkende moleculen die het gevolg zijn van milieuverontreinigende stoffen en normale celademhaling. In de regel geldt: meer antioxidanten = betere gezondheid = langere levensduur. Van antioxidanten is ook aangetoond dat ze zeer sterke neuroprotectieve eigenschappen hebben, waardoor ze zowel de mentale prestaties verhogen als het risico op dementie verminderen.

Cacao is een van de voedingsmiddelen met het hoogste magnesiumgehalte ter wereld. Magnesium draagt bij aan de instandhouding van sterke botten, draagt bij aan het proces van celvernieuwing, helpt energie vrij te maken uit voeding, is goed voor de spieren, helpt om vermoeidheid te verminderen, is goed voor de gemoedstoestand en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.

Cacao is de beste plantaardige bron van ijzer, ijzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes, is goed voor het celdelingsproces en ondersteunt het energieniveau en immuunsysteem.

Bron: Keuringsraad.

Het bevat ook vitamine A, C en D.

Genoeg redenen om cacao toe te voegen aan je dagelijkse ritueel.

Recept ceremoniële cacao: hoe maak je ceremoniële cacao?

Er is niet een recept ceremoniële cacao, ceremoniële cacao kan op tal van manieren gemaakt worden. Hieronder deel ik een paar verschillende recepten en manieren waarop je ceremoniële cacao kunt maken.

Basis recept cacao ceremonie

2 eetlepels ceremoniële cacao
125 ml (gefilterd) water
2 theelepels agavesiroop (of meer, als je van zoet houdt)

Meng de grof gehakte cacao of cacaopoeder met agavesiroop. Verwarm het water tot heet, niet kokend. Voeg water toe aan het cacaomengsel en mix tot een gladde massa. Het makkelijkst is om dit te doen met een hand melkopschuimer.

Ceremoniële cacao met pepermunt

3 eetlepels ceremoniële cacao
180ml (gefilterd) water
1 zakje biologische pepermunt thee*
1 scheutje plantaardige melk
Agave siroop naar smaak
*Pepermunt heeft een ontzurende werking en een aangename, intense smaak. Ook werkt het goed tegen een opgeblazen gevoel, verzacht het de keel en werkt het goed bij een droge hoest.

Meng de grof gehakte cacao of cacaopoeder met de rest van de ingrediënten. Verwarm het water tot heet, niet kokend. Voeg water toe aan het cacaomengsel en mix tot een gladde massa. Het makkelijkst is om dit te doen met een hand melkopschuimer.

Heb je de tijd en wil je echt een moment maken van het bereiden van de cacao, lees dan: ceremoniële cacao maken.

recept ceremoniele cacao

Romige ceremoniële cacao met vanille, roos en maca

Alleen de naam van deze cacaodrank klinkt toch al hemels.

3 eetlepels ceremoniële cacao
180ml (gefilterd) water
1 theelepel vanille extract
½ theelepel rozenblad poeder*
½ theelepel gemalen maca*
Rozenblaadjes (optioneel)
*In de traditionele Chinese geneeskunde gelooft men dat rozenblad een krachtig effect heeft op het spirituele hart. Maca helpt tegen vermoeidheid en werkt als tonicum voor het hele lichaam.

Meng de grof gehakte cacao of cacaopoeder met de rest van de ingrediënten. Verwarm het water tot heet, niet kokend. Voeg water toe aan het cacaomengsel en mix tot een gladde massa. Het makkelijkst is om dit te doen met een hand melkopschuimer. Strooi eventueel nog wat rozenblaadjes op de cacao nadat je dit in een kopje hebt geschonken, geniet!

Ceremoniële cacao met paddenstoelen

De combinatie cacao en paddenstoelen is ‘to die for’. Dit heerlijke cacao recept is met reishi, lion’s mane en cordyceps, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om een van beide toe te voegen.

3 eetlepels ceremoniële cacao
180ml (gefilterd) water
½ theelepel vanille extract
½ theelepel gemalen reishi
½ theelepel gemalen lion’s mane
½ theelepel gemalen cordyceps
½ theelepel kaneel
Agavesiroop naar smaak

Meng de grof gehakte cacao of cacaopoeder met de rest van de ingrediënten. Verwarm het water tot heet, niet kokend. Voeg water toe aan het cacaomengsel en mix tot een gladde massa. Het makkelijkst is om dit te doen met een hand melkopschuimer.

Is ceremoniële cacao drugs?

Sommigen beweren dat cacao vergelijkbaar is met cannabis en andere geestverruimende planten. Hoewel cacao bepaalde verbindingen gemeen heeft, zijn deze in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig en/of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt. Cacao en ceremoniële cacao is dan ook geen drugs.

Zit er cafeïne in ceremoniële cacao?

Ceremoniële cacao bevat een zeer laag cafeïnegehalte en een zeer hoog gehalte aan kalmerend magnesium. Het is daarom prima om een ​​paar uur voor het slapengaan nog te genieten van cacaodrank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *