Zit er cacao in witte chocolade?

Nee, er zit geen cacao in witte chocolade. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, cacaoboter is het vet dat wordt gewonnen uit cacaobonen, maar het bevat geen cacaopoeder of cacaomassa.Cacaopoeder en cacaomassa wordt alleen gebruikt in melk- en pure chocolade.

Dit is ook de reden dat witte chocolade een heel andere smaak en textuur heeft dan melk- en pure chocolade.

Wat zit er dan wel in witte chocolade?

Traditionele witte chocolade bestaat uit drie ingrediënten: cacaoboter, melkpoeder en suiker.

Cacaoboter

Cacaoboter is het natuurlijke vet dat wordt gewonnen uit cacaobonen, cacaoboter geeft witte chocolade zijn romige textuur en draagt bij aan de smaak. Het wordt niet voor niets ‘vet’ genoemd.

Melkpoeder

Melkpoeder geeft witte chocolade zijn kenmerkende melkachtige smaak te geven, daarnaast draagt ook dit ingredient bij aan de romige textuur. Verder voegt het enkele voedingsstoffen toe.

In 1 eetlepel (3 gram) melkpoeder zit:

10 kcal energie
0 gram vet
0 gram verzadigd vet
1,5 gram koolhydraten
1,5 gram suikers
0 gram vezels
1,1 gram eiwit
0,04 gram zout

Bron: Het Voedingscentrum

Suiker

Het zal je niet verbazen dat het laatste ingredient van witte chocolade suiker is. Suiker wordt gebruikt als zoetstof, en is dé reden dat witte chocolade zo zoet is.

Hoe wordt witte chocolade gemaakt?

Natuurlijk wordt niet alle witte chocolade op dezelfde manier gemaakt, maar aan onderstaande basisstappen kom je niet uit bij het maken van witte chocolade.

Stap 1: De cacaoboter wordt verwarmd en gemengd met de melkpoeder en suiker.
Stap 2: Het ingrediënten mengsel wordt verder verwerkt door een proces genaamd concheren. Concheren gebeurt met behulp van een conche. Een conche is een mengmachine die ervoor zorgt dat de cacaoboter gelijkmatig wordt verdeelt in de chocolade, ook zorgt het ervoor dat bet mengsel mooi glad wordt.
Stap 3: Het mengsel wordt eerst verwarmd, waarna het gekoeld wordt, dit zorgt ervoor dat de cacaoboter kristallen op een speciale manier worden gevormd. Dit geeft glans en stevigheid aan de chocolade.
Stap 4: De chocolade wordt in vormen gegoten, bijvoorbeeld die van een chocoladereep, vervolgens wordt deze uitgehard. Dit gebeurt zowel op kamertemperatuur als in koelcellen.
Stap 5: De chocolade wordt verpakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *