Zo houd je thuis een fijne cacao ceremonie

Cacao is de ultieme hartopener. Wanneer cacao in een hogere dosis als drankje wordt geconsumeerd, met de juiste intentie, kan het een krachtig plant medicijn zijn. Je kunt een groepsceremonie bijwonen of thuis een cacao ceremonie houden.

Open je hart
Vergroot je bewustzijn
Geef je creativiteit een boost
Verdiep je connecties
Verhoog je geluksniveau

Cacao zit boordevol vitamines en mineralen en verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, wat helpt het bewustzijn en de focus te versterken. Het helpt het lichaam te genezen, te ontgiften en het immuunsysteem te versterken. Het drinken van cacao kan ook helpen bij energetische en spirituele groei, het verkrijgen van helderheid op het gebied van liefde, doelen, intuïtie, carrière en persoonlijke groei.

Het woord ‘cacao’ komt oorspronkelijk van de Maya-woorden Ka’kau en Chokola’j – wat samen chocolade drinken betekent. Hoewel je de sterkste effecten van het consumeren van cacao (waarschijnlijk) ervaart tijdens groeps ceremonies, is het dus zeker mogelijk om thuis een kleine, fijne cacao ceremonie te houden. Alleen of met familie of vrienden.

Stap 1: Vind het juiste moment

Vind het juiste moment voor jou, voor de een is dat de ochtend terwijl de ander liever ‘s middags of ‘s avonds een cacao ceremonie houdt.

Een voordeel van het houd van een (kleine) ceremonie in de ochtend is dat het de toon zet voor de rest van de dag. Het ontwikkelen van gezonde ochtendroutines in het algemeen helpt om je geaard, evenwichtig en positief te voelen. Cacao kan een gamechanger zijn voor ochtendrituelen, probeer het uit en ervaar zelf.

Stap 2: Creëer een fijne plek

Creëren een fijne plek waar je je op je gemak voelt en waar je niet afgeleid wordt. Misschien vind jij het fijn om op een (meditiatie)kussen op de grond te zitten of juist liever in een hoekje op de bank. Het is jouw ceremonie dus luister vooral naar je hart.

Zelf vind ik het fijn om zoveel mogelijk het gevoel van een groepsceremonie na te bootsen, dit doe ik door de ruimte enigszins aan te kleden. Bijvoorbeeld met kussens, wierook, essentiële olie, kristallen en muziek. Ook is het goed om je dagboek bij de hand te houden voor het geval je tijdens de ceremonie iets wil opschrijven.

Stap 3: Bereid de cacao met liefde

Cacao bereid je met liefde, zoals we met lekker eten altijd zeggen dat het met liefde is bereid (en dat proef je) doe je dat met cacao ook. Geeft het bereiden je volle aandacht, stuur liefde naar de cacao en bedank alvast voor het feit dat je de tijd hebt om een cacao ceremonie te houden.

Gebruik een grote pan, combineer alle ingrediënten en kook op laag vuur zonder ze te laten koken. Roer voortdurend totdat de cacao smelt. Als je cacao poeder gebruikt hoeft het natuurlijk niet te smelten. Zelf vind ik het lekker om het cacaodrankje erna nog kort op te schuimen zodat de textuur iets luchtiger is.

Serveer je ceremoniële cacao in je favoriete mok en bestrooi het drankje met rozenblaadjes, ze vertegenwoordigen liefde en het openen van het hart.

Stap 4: Zet je intentie

Ga zitten op de plek die je hebt ingericht voor de cacao ceremonie en houd de mok met cacao vast met twee handen. Adem vijf keer diep in door je neus en uit door je mond. Op deze manier laat je negatieve energie los.

Nu is het moment om je intentie voor deze ceremonie vast te stellen. Sluit je ogen en kijk wat er in je opkomt. Je intuïtie en de cacao zullen je begeleiden. Denk na over waarom je juist vandaag deze ceremonie houdt, wat je wenst te ontvangen of wie je wenst te zijn. Sommigen vinden het fijn om een intentie kaart te trekken.

Probeer je intentie aan de cacao over te brengen.

Stap 5: Proef

Als je er klaar voor bent, neem je je eerste slokje cacao. Wat voel je? Hoe reageren je smaakpapillen? Merk de fysieke sensaties op die je ervaart en laat alle gedachten die bij je opkomen tot je komen terwijl de cacao door je lichaam en naar je hart beweegt. Als je tussendoor iets wil opschrijven, doe dat vooral.

Probeer de cacao met volle aandacht te drinken en neem de tijd. Voel slokje voor slokje hoe je hart zich opent terwijl je de cacao en je intentie door je lichaam stuurt.

Stap 6: Ontspan en ontvang

Als je eenmaal je cacao op hebt, is het tijd om de magie zijn weg te laten vinden in je fysieke lichaam, je energie en je geest. Tijdens de integratietijd zet ik graag mijn koptelefoon op, ga op mijn rug liggen en speel een begeleide meditatie of prachtige meditatieve muziek gedurende minimaal 10 minuten. Hierdoor kan alles wat naar boven wil komen naar boven komen.

Stap 7: Reflecteer en schrijf

Zodra je het gevoel hebt dat de ceremonie je heeft gegeven wat je nodig hebt, is het tijd om langzaam weer rechtop te gaan zitten. Pak je dagboek en beschrijf hoe je je voelt, denk na over je fysieke, emotionele, mentale en energetische staat. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen:

Hoe voel ik me?
Waar ben ik dankbaar voor?
Waar zou ik meer tijd en energie aan willen besteden?
Wat wil ik loslaten?
Welke verandering zou ik graag in mijn leven zien?

Sommige mensen vinden het fijn om op dit punt een tarot- of orakelkaart te trekken. Ook andere rituelen kun je onderdeel maken van de ceremonie, dans of beweeg je lichaam als je daar behoefte aan hebt. Dat is het prettige van een cacao ceremonie thuis, je kunt het precies zo doen als je zelf wilt.

Stap 8: Sluit de ceremonie af

Als je er klaar voor bent, eindig je de ceremonie. Dit doe je door diepe dankbaarheid en eerbied te sturen naar de cacao en de geest van moeder natuur, die we zowel fysiek als spiritueel hebben ervaren. Dankbaarheid kan je op verschillende manieren tonen, via je dagboek, door het hardop uit te spreken of juist in stilte te voelen.

Haal vijf keer diep adem, stuur je energie naar je voeten, aard weer in de fysieke wereld.

Het kan zijn dat je merkt dat er sensaties van de ceremonie ontstaan of dat er een moment van intentie bij je terugkeert in de dagen na de ceremonie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *