Wat eten tijdens menstruatie? 9+ tips waarvan chocolade er een is

Natuurlijk zou ik je het liefst vertellen dat je tijdens je menstruatie voor ontbijt, lunch en diner chocolade mag eten. Dat is niet het geval, maar af en toe een blokje pure chocolade of een cacaodrank is absoluut aan te raden wanneer je ongesteld bent.

Wat eten tijdens menstruatie?

Naast pure chocolade en cacao zijn er nog een aantal andere voedingsmiddelen die kunnen helpen om menstruatieklachten te verminderen. Ik vertel je welke dat zijn en waarom het slim is deze te eten in de winter van je cyclus.

1. Pure chocolade & cacaopoeder

Pure chocolade is rijk aan ijzer en magnesium, pure cacaopoeder doet daar nog een tandje bovenop. Pure cacaopoeder is een bron van vezels, vezels zijn goed voor de spijsvertering. Ook bevat het diverse mineralen waaronder calcium, fosfor, ijzer, magnesium, kalium en zink.

IJzer ondersteunt de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, helpt energie vrij te maken uit voeding en heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid (bron: De Keuringsraad). Zware bloedingen tijdens je menstruatie kunnen leiden tot een ijzertekort omdat je tijdens je menstruatie bloed verliest en daarmee ook ijzer.

Ook magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid door het ondersteunen van de energiestofwisseling. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat magnesium menstruatieklachten kan verminderen, een ander onderzoek toont aan dat de kans op ernstige menstruatieklachten groter wordt wanneer je kampt met een magnesiumtekort. Het werkt dus twee kanten op.

Veelvoorkomende menstruatieklachten zijn: krampen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Kortom, genoeg reden om tijdens je menstruatie te genieten van een stuk pure chocolade of een cacaodrank. Houd er wel rekening mee dat cacao een licht uitdrogend effect heeft.

2. Water

De hoofdpijn die je kunt ervaren tijdens je menstruatie wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen vlak voor je menstruatie. Je verkleint de kans dat je hoofdpijn krijgt vlak voor of tijdens je menstruatie door voldoende water te drinken.

3. Fruit

Niet alleen water drinken zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft, ook waterrijk fruit kan hieraan bijdragen. Fruitsoorten die veel water bevatten zijn onder andere watermeloen, aardbeien, gewone meloen en komkommer. Ook perziken, nectarines, mandarijnen, sinaasappelen, limoenen, citroenen, abrikozen, blauwe bessen, pruimen, appels, peren, mango’s, druiven en kiwi’s bestaan voor meer dan 85% uit water.

4. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zijn net als pure chocolade en cacaopoeder rijk aan ijzer en daarom goed om te eten tijdens je menstruatie. Denk aan: boerenkool, kiemgroenten, spinazie, witte of rode kool, rucola, andijvie en paksoi.

Gember
Ben jij vaak misselijk tijdens je menstruatie? Kies dan voor een kop verse gemberthee!

5. Kurkuma

Naast gember probeer ik regelmatig kurkuma toe te voegen aan mijn voeding, zeker tijdens mijn menstruatie. Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen én uit onderzoek is gebleken dat het werkzame ingrediënt ‘curcumine’ in kurkuma zorgt voor minder menstruatieklachten.

6. Noten en zaden

Noten en zaden zijn rijk aan omega 3, met name walnoten en lijnzaad bevatten aanzienlijke hoeveelheden omega 3. Ook zijn noten en zaden rijk aan magnesium en bevatten zij tal van vitaminen. Noten en zaden met een bijzonder hoog gehalte aan magnesium zijn: amandelen, cashewnoten, paranoten, sesam-, lijn- en chiazaad.

7. Quinoa

Quinoa is rijk aan magnesium, ijzer en eiwitten. Inmiddels hoef ik je niet meer uit te leggen waarom het daarom een goed idee is om quinoa te eten tijdens je menstruatie.

8. Linzen en bonen

Ook linzen en bonen zijn rijk aan ijzer en eiwitten.

9. Tofu

Tofu is rijk aan ijzer, magnesium, calcium en natuurlijk eiwitten. Geen wonder dat tofu ontzettend geliefd is onder vegetariërs en veganisten.

Voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan tijdens je menstruatie zijn voedingsmiddelen met veel zout en/of suiker, koffie, alcohol en (te) pittig eten. Deze voedingsmiddelen kunnen menstruatieklachten namelijk verergeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *