Cacao nibs: wat zijn het en is het gezond?

Wat zijn cacao nibs?

Cacao nibs zijn kleine stukjes gefermenteerde, gedroogde cacaobonen. Om cacaobonen zit een schilletje, deze worden verwijderd voor verwerking. Wanneer de pure, onbewerkte boon in stukjes wordt gehakt, noemen we dit cacao nibs. 

Ze zijn de meest onbewerkte en pure vorm van chocolade en hebben een intense bittere en nootachtige smaak, enigszins vergelijkbaar met de smaak van pure chocolade.

Cacao nibs worden vaak gebruikt als topping voor onder andere desserts, smoothies en yoghurt bowls en als smaakmaker in granola. Cacao nibs worden, net als andere cacao producten, al eeuwenlang gebruikt in Midden- en Zuid-Amerika, maar winnen sinds kort aan populariteit in het Westen vanwege hun unieke smaak en gezondheidsvoordelen.

Zijn cacao nibs gezond?

Ja, cacao nibs zijn gezond. Ze zitten boordevol antioxidanten, zoals flavonoïden, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen. Bovendien zijn cacao nibs vezelrijk, waardoor ze snel een verzadigd / vol gevoel geven, dit kan ervoor zorgen dat je minder eet. Ook hebben vezels een gunstige werking op de spijsvertering.

Dit is de voedingswaarde van cacao nibs per 100 gram

De voedingswaarde per 100 gram is:

Energie: 2713 kJ / 648 kcal
Vetten: 53.6 g waarvan verzadigde vetzuren 32.2 g
Koolhydraten: 27.2 g waarvan suikers 1.1 g
Eiwitten: 14.3 g

Daarnaast zijn ze een goede bron van magnesium, ijzer, calcium, zink en vitamine B, C en E. Kortom, de term superfood is hier zeker op zijn plaats.

Ondanks alle gezondheidsvoordelen is het belangrijk om niet te veel cacao nibs te eten vanwege hun hoge calorie- en vetgehalte. Kies daarnaast ook altijd voor ongezoete nibs en indien mogelijk voor biologisch.

Cacao nibs kopen

Cacao nibs zijn steeds makkelijker verkrijgbaar, waaronder in onze shop. Alle producten in onze shop zijn biologisch en van hoge kwaliteit.

Recept cacao nibs

Cacao nibs zijn een heerlijke toevoeging aan tal van gerechten. Een van mijn favoriete ‘recepten’ met nibs is een simpele zomerse snack met maar 4 ingrediënten.

Ingrediënten:
1 wrap
Notenpasta
Aardbeien
Cacao nibs

Bereiding:
Smeer de wrap in met notenpasta, leg er vervolgens plakjes aardbei op en bestrooi de wrap met cacao nibs. Het is ook lekker om nog gepofte quinoa toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *