Chaga thee: dit is wat je moet weten + recept

Chaga thee wordt al eeuwenlang gedronken door mensen in Oost-Europa vanwege de vele vermeende gezondheidsvoordelen. Chaga thee wordt gemaakt van de Chaga paddenstoel (Inonotus obliquus), die doorgaans groeit op de stammen van berkenbomen op het noordelijk halfrond.

De Chaga paddenstoel is vanwege zijn uiterlijk gemakkelijk te verwarren met een klomp aarde of een verbrand deel van de boom. Op het eerste gezicht lijkt deze schimmel op verbrande houtskool of simpelweg vuil.

Voordelen Chaga thee

Hoewel er meer onderzoek nodig is om definitief uitsluitsel te geven over de potentiële gezondheidsvoordelen van Chaga en Chaga thee, wordt Chaga in verband gebracht met onderstaande mogelijke gezondheidsvoordelen.

Preventie en bestrijding van kanker

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat stoffen in Chaga effectief kanker kunnen voorkomen en de tumorgroei kunnen vertragen. Eén onderzoek toonde aan dat een heet water extract van Chaga paddenstoelen de groei remde en de dood van darmkankercellen bevorderde.

Een andere studie suggereert dat Chaga paddenstoelen nuttig kunnen zijn bij de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker. Hoewel deze onderzoeken veelbelovende resultaten laten zien, is verder klinisch onderzoek, dat wil zeggen onderzoek op mensen, nodig om de effectiviteit van het gebruik van Chaga om kanker te bestrijden of te voorkomen te bepalen.

Functie van het immuunsysteem

Bèta-D-glucanen in Chaga helpen het immuunsysteem in balans te brengen. Dit betekent dat ze het immuunsysteem kunnen versterken wanneer je een boost nodig hebt en het kunnen downreguleren wanneer het overactief is.

Vermindering van ontstekingen

Cytokinen in het lichaam, zoals tumornecrosefactor-alfa, zijn verantwoordelijk voor ontstekingen. Betulinezuur, inotodiol en ergosterolperoxide zijn verbindingen in Chaga die ontstekingen mogelijk helpen verminderen door de productie van cytokinen te remmen.

Bescherming van de lever

Het buitenste gedeelte van de Chaga bevat grote hoeveelheden polyfenolen, die als antioxidanten werken. Ze beschermen tegen vrije radicalen die kunnen leiden tot lever- en andere orgaanschade. Dit is bemoedigend, maar er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit van Chaga op het gebied van het beschermen van de lever te bevestigen.

Darmgezondheid

Chaga paddenstoelen kunnen maagzweren veroorzaakt door Helicobacter pylori helpen voorkomen. Stoffen die in Chaga worden aangetroffen, kunnen voorkomen dat de H. pylori-bacterie groeit door de bacteriële cel communicatie te verstoren.

Lager cholesterol

Uit dierproeven is gebleken dat de polysacchariden in Chaga het lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), oftewel het ‘slechte’ cholesterol, verlagen, maar het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of dat bij mensen ook zo is.

Lage bloeddruk

Onderzoekers ontdekten dat ontstekingen veroorzaakt door oxidatieve stress kunnen bijdragen aan hoge bloeddruk. De antioxidante eigenschappen van Chaga kunnen oxidatie helpen bestrijden en de bloeddruk verlagen.

Naast het reguleren van het immuunsysteem is ook aangetoond dat de soorten bèta-D-glucanen in Chaga de bloedsuikerspiegel helpen verlagen. Er is meer onderzoek nodig om te bevestigen hoe effectief dit kan zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals diabetes.

Chaga thee bijwerkingen

Hoewel Chaga thee in principe veilig wordt geacht wanneer deze in normale hoeveelheden wordt gebruikt, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Chaga thee kan een wisselwerking hebben met bloedverdunners, zoals warfarine of clopidogrel. Sommige onderzoeken suggereren dat Chaga extract de effecten van bloedverdunners kan versterken. Neem contact op met een zorgverlener voordat je Chaga thee gaat gebruiken als je medicatie gebruikt of lijdt aan een medische aandoening.

Zoals eerder vermeld, zijn er onderzoeken die suggereren dat Chaga paddenstoelen mogelijk de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Houd hier rekening mee als je medicijnen tegen diabetes gebruikt of medicijnen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Ook hier geldt, overleg met je behandelend arts voordat je Chaga thee gaat gebruiken.

Chaga thee bevat veel oxalaten. Oxalaat kan zich binden aan mineralen (voedingsstoffen) in de darmen, zoals magnesium, kalium, zink, ijzer, enz. waardoor deze niet meer goed door het lichaam worden opgenomen. Zorg er daarom voor dat je niet een teveel aan oxalaat binnenkrijgt.

Chaga thee maken

Chaga thee maken met Chaga extract

De makkelijkste manier om Chaga thee te maken is met behulp van Chaga extract. Zet thee naar keuze en voeg middels een handige pipet de juiste hoeveelheid Chaga extract toe.

Chaga Extract

Chaga thee maken met Chaga poeder

Chaga thee maken met Chaga poeder doe je als volgt:

  1. Voeg de hoeveelheid water van een kopje thee toe aan een pan.
  2. Verwarm het water, maar zorg ervoor dat het niet aan de kook raakt.
  3. Voeg vervolgens 2-3 theelepels Chaga-poeder toe aan het verwarmde water.
  4. Laat het vervolgens 20 tot 30 minuten sudderen.

Hoe smaakt Chaga thee?

Chaga heeft een aardse smaak met een lichte bitterheid. Het bevat ook een natuurlijk voorkomende vorm van vanilline, dezelfde als wat vanilleboon wordt gevonden. Je kunt Chaga thee puur drinken, maar lang niet iederee vindt dit lekker. Gelukkig leent de Chaga paddenstoel zich uitstekend als onderdeel van een theemix. Met andere woorden, meng Chaga gerust met andere theesoorten.

Chaga thee kopen

Chaga thee koop je in de meeste gevallen niet kant-en-klaar, maar maak je zelf met behulp van poeder of extract. Wel is het mogelijk om kant-en-klare koffie te kopen gemengd met Chaga poeder.

Disclaimer: In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen. Pas recentelijk is de interesse in (medicinale) paddenstoelen in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie en de producten zijn niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van welke ziekte dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *