Koffie op lege maag: goed of slecht? + 4 alternatieven

Hoe zit het nu eigenlijk echt met het drinken van koffie op lege maag? Terwijl sommigen zweren bij het drinken van een kop koffie in de ochtend, waarschuwen anderen dat het drinken van koffie op een lege maag schade kan aanrichten aan je hormonen, maag en meer.

Als je een kop koffie op lege maag drinkt, neemt je lichaam de cafeïne sneller op, wat tot enkele bijwerkingen kan leiden, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Als je gevoelig bent voor cafeïne en bijwerkingen ervaart zoals rusteloosheid, stress en angst, kan het drinken van koffie op een lege maag deze symptomen verergeren.

Koffie op lege maag hormonen

Een ander veelgehoord argument tegen het drinken van koffie op een lege maag is dat dit een negatieve invloed kan hebben op de hormoonspiegels, met name op het stresshormoon cortisol. Onderzoek naar deze specifieke relatie (koffie en hormonen) is beperkt.

Koffie op lege maag cortisol

Het is wel bekend dat cafeïne de cortisolspiegel kan verhogen en angstgevoelens kan veroorzaken als het op een lege maag wordt geconsumeerd onder stressvolle omstandigheden. In dit geval kunnen ze de cortisolrespons op de stressor verhogen.

Voel je je opgejaagd of gestresst in de ochtend, start de dag dan niet met een kop koffie.

Een andere reden om geen koffie te drinken op lege maag: de cortisolspiegels fluctueren de hele dag en nacht, waarbij de laagste cortisolconcentratie rond middernacht optreedt. Daarna blijft cortisol stijgen tot in de ochtenduren en is meestal rond 9.00 uur op zijn hoogtepunt. Als je de inname van cafeïne uitstelt, kan je cortisolspiegel de tijd krijgen om te dalen en geef je je lichaam de tijd om op natuurlijke wijze wakker te worden voordat er een stimulerende stof wordt geïntroduceerd.

Koffie op lege maag vetverbranding

Wanneer je koffie drinkt vóór een maaltijd, kan dit je eetlust onderdrukken. Het consumeren van cafeïne vier uur tot dertig minuten vóór een maaltijd kan de calorie inname helpen verminderen. Andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat het drinken van koffie naast een maaltijd kan helpen de calorie inname te verminderen, wat erop wijst dat cafeïne houdende koffie de energie inname in het algemeen kan helpen verminderen.

Dit kan een probleem worden als je hierdoor het ontbijt overslaat. Onderzoek toont aan dat regelmatig ontbijten gepaard gaat met een verminderd risico op cardio metabolische ziekten zoals diabetes type 2 en een hoge bloeddruk. Ook zorgt het voor een gestabiliseerde bloedsuikerspiegel en meer energie. Dus zelfs als je koffie op een lege maag drinkt, moet je dit niet zien als vervanging van het ontbijt,

Misselijk na koffie

Als je koffie drinkt, of dat nu op een lege maag is of niet, kan dit symptomen zoals reflux en misselijkheid verergeren of veroorzaken. Sommige mensen merken daarnaast dat het drinken van koffie op een lege maag de spijsvertering verergert.

Werkt koffie laxerend?

Stoffen die in koffie voorkomen, zoals cafeïne en polyfenolen, werken op de gladde spieren langs je darmen en stimuleren de drang om naar het toilet te gaan. Theoretisch gezien kan het drinken van koffie op een lege maag dit effect vergroten, omdat het sneller wordt opgenomen dan wanneer het met een maaltijd zou worden gecombineerd.

Conclusie: koffie op lege maag

Hoewel sommige mensen een kopje koffie op een lege maag prima kunnen verdragen, kunnen anderen merken dat het drinken van koffie vóór het eten misselijkheid, reflux of angstgevoelens veroorzaakt.

Mensen met spijsverteringsproblemen zoals GORZ, zure reflux of PDS kunnen extra gevoelig zijn voor koffie en kunnen merken dat het drinken ervan naast een maaltijd beter voor hen werkt. Bovendien willen mensen met andere medische aandoeningen, zoals angst, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en slapeloosheid, mogelijk hun cafeïne inname in het algemeen verminderen, omdat cafeïne de symptomen in deze populaties kan verergeren.

Anderen kunnen echter merken dat het drinken van een kopje koffie op een lege maag ‘s morgens vroeg energie geeft en een gezonde stoelgang stimuleert. Mensen die aan intermittent vasten doen, kunnen ook merken dat het drinken van een kopje zwarte koffie tijdens hun vastenperiode het vasten draaglijker maakt.

Als je merkt dat het drinken van koffie op een lege maag te zwaar is voor je spijsverteringsstelsel of dat het je zenuwachtig of angstig maakt, overweeg dan om koffie te combineren met een eiwitrijke maaltijd, de hoeveelheid koffie die je drinkt te verminderen of over te stappen op cafeïnevrije koffie of een ander alternatief.

Koffie alternatieven

Hieronder delen wij een aantal alternatieven voor koffie in de ochtend.

Water

Iedere cel in je lichaam heeft water nodig, we bestaan niet voor niets voor het grootste deel uit water. En je hersenen gaan letterlijk pijn doen bij een vochttekort, het beste wat je dan ook kunt doen is direct na het wakker worden een groot glas water drinken. Zo activeer je je metabolisme en hydrateer je je lijf en hersenen.

Decaf koffie

Kies voor decaf koffie in plaats van koffie met cafeïne. Een kopje filterkoffie (125 ml) bevat ongeveer 60 gram cafeïne, terwijl een kopje decaf (125ml) slechts 3 gram cafeïne bevat.

Thee

Kies voor thee, maar wel thee zonder cafeïne / theïne. In zwarte, witte en groene thee zit cafeïne, kies daarom voor kruidenthee, kamille thee of rooibosthee.

Cacao

Hoe kan het ook anders, ons lievelingsalternatief voor koffie is cacao. Cacao geeft in vergelijking met koffie een meer geaarde en langdurige energieboost. Hoewel cacao ook kleine hoeveelheden cafeïne bevat is het belangrijkste stimulerende middel van cacao theobromine, een mildere stimulant dan cafeïne. Symptomen als nervositeit, angst en slapeloosheid zullen dan ook niet optreden na het nuttigen van cacao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *