Chocolade van hoge kwaliteit heeft, net als pure chocolade een aantal gezondheidsvoordelen. Het bevat niet alleen veel antioxidanten en weinig toegevoegde suikers (vergeleken met andere soorten chocolade), maar het wordt zelfs in verband gebracht met een betere gezondheid van het hart. Maar bevat het eigenlijk cafeïne, en zo ja, wat zijn de mogelijke effecten?
Zit er cafeïne in chocolade?
Chocola bevat sporen van cafeïne, dit varieert afhankelijk van het type chocolade. Tijdens het productieproces waarbij cacaobonen in chocolade worden omgezet, worden twee stoffen gevormd. Deze stoffen zijn cacaoboter en vaste cacaobestanddelen.
Omdat cafeïne in de vaste cacaobestanddelen wordt aangetroffen, zal hoe meer cacao de chocolade bevat, hoe meer cafeïne aanwezig zijn. Met andere woorden: hoe donkerder de chocolade, hoe meer cafeïne.
Witte chocolade bestaat alleen uit cacaoboter en bevat daarom geen cafeïne.
Hoeveel cafeïne zit er in chocolade?
Dit is het cafeïnegehalte van verschillende soorten chocolade, volgens data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Per portie van 30 gram (4 blokjes chocola):
- Pure chocolade (70 tot 85% vaste cacaobestanddelen): 22,7 milligram
- Pure chocolade (45 tot 59% vaste cacaobestanddelen): 12,2 milligram
- Halfzoete chocolade, snoepjes: 17,6 milligram
- Reep melkchocolade: 5,6 milligram
- Witte chocolade: 0 milligram
Ter vergelijking: een kop filterkoffie van 125ml bevat gemiddeld 60 milligram cafeïne, een dubbele espresso (60ml) 80 gram en zwarte thee 30 milligram.
Welke effecten kan cafeïne in chocolade hebben?
Of de cafeïne in chocola het energieniveau of de slaap beïnvloedt, hangt af van de persoon die het consumeert. De meeste koffiedrinkers zullen waarschijnlijk geen verhoging van de energie of alertheid van chocolade merken, maar als jij erg gevoelig bent voor cafeïne, kan dat wel.
Hoewel melk- en witte chocolade dus flink minder cafeïne bevatten dan pure chocolade, zijn het geen gezondere opties, zelfs niet voor degenen die proberen te minderen met cafeïne. Zowel witte- als melkchocolade bevatten doorgaans meer toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Ze missen ook de antioxidanten en de voordelen voor de hartgezondheid van pure chocolade.
Kortom, er zitten sporen van cafeïne in chocolade, met name in pure chocolade.
Bron: bodymindgreen
Geef een reactie