Lion’s Mane recept: snel, makkelijk en lekker

Met dit heerlijke Lion’s Mane Recept bak je Lion’s Mane in boter of olijfolie tot het goudbruin is en vervolgens maak je het af met een scheutje sojasaus. Een snel en makkelijk recept.

Lion’s Mane paddenstoelen bakken

Dit heerlijke Lion’s Mane recept is ontzettend veelzijdig, je kunt de Lion’s Mane paddenstoelen gebruiken als topping bij pasta, serveren op een broodje of toevoegen aan een roerbakgerecht.

Niet alleen smaken Lion’s Mane paddenstoelen fantastisch, je zet ze ook nog eens in een handomdraai op tafel en gebruikt slechts vier ingrediënten. Deze paddenstoelen smelten in je mond en zorgen ervoor dat alles wat je erbij serveert net zo heerlijk smaakt. Zo lekker dat ik deze paddenstoelen weleens zo uit het vuistje eet.

Wat is Lion’s Mane?

Lion’s Mane paddenstoelen zijn grote, witte, ruige paddenstoelen die enigszins lijken op leeuwenmanen, vandaar ook de naam. In het Nederlands heet deze paddenstoel overigens pruikzwam, want ook van een pruik heeft deze paddenstoel wel wat weg. Andere namen zijn onder meer egel paddestoel, baardtand en pompon. Lion’s Mane is inheems in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Waar kan je Lion’s Mane kopen?

Lion’s Mane is lang niet overal te koop, in de gewone supermarkt kom je deze paddenstoel nagenoeg niet tegen. Soms kom je het tegen op een (biologische) markt of bij een toko, maar het makkelijkst is om de paddenstoel online te bestellen. Let wel: goedkoop is het niet.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf Lion’s Mane te gaan kweken, maar dan ligt het niet een twee drie op je bord.

Lion's Mane Extract

Hoe smaakt Lion’s Mane?

Lion’s Mane heeft van zichzelf een licht zoete, aardse smaak. Veel mensen zeggen dat de smaak vergelijkbaar is met zeevruchten en krab.

Nu eindelijk op naar het recept!

Ingrediënten

800 gr verse Lion’s Mane
Boter of olijfolie voor het sauteren van de paddenstoel en het geven van een heerlijke botersmaak.
Sojasaus of gebruik tamari of kokos aminos voor een glutenvrij of sojavrij alternatief.
Zeezout

Bereiding

  • Maak de Lion’s Mane schoon en snijd ze in plakjes. Veeg eventueel vuil of puin weg met een keukenpapiertje. Gebruik geen water om de paddenstoel schoon te maken, dan zuigt hij zich vol en gaat de natuurlijke smaak verloren.
  • Snijd de onderkant van de paddenstoel af en snijd ze in stukjes van 1 cm.
  • Sauteer de paddenstoel. In een droge, middelgrote koekenpan op middelhoog vuur bak je de paddenstoelen een paar minuten aan elke kant. Het overtollige water zal verdampen en de paddenstoelen zullen iets kleiner worden.
  • Voeg de boter toe en kook tot hij bruin is, ongeveer 2 minuten. Draai om en bak nog 2 minuten of tot ze aan elke kant goudbruin zijn. Probeer de paddenstoel tussendoor zo weinig mogelijk te draaien, dan wordt hij lekker knapperig.
  • Voeg sojasaus en zout toe, geniet ervan!

Serveersuggesties

Lion’s Mane paddenstoelen zijn heerlijk, zo uit de pan of als simpel bijgerecht, maar hier zijn enkele andere smakelijke manieren om ze te serveren.

  • Geschept over eieren of in een omelet
  • Geserveerd op zuurdesembrood met pittige mayonaise
  • Bovenop aardappelpuree of gebakken aardappelen
  • Over je favoriete graan- of bruine rijstpasta

Verse Lion’s Mane bewaren

Als je de versie Lion’s Mane eenmaal in huis hebt, wil je ze in een soort zak bewaren. Een papieren zak is een goede optie, omdat je paddenstoelen moeten ademen. Wanneer ze worden bewaard, zijn ze maximaal vijf dagen houdbaar in de koelkast. De groentelade is de perfecte plek om ze te bewaren.

Gekookte paddenstoelen kunnen het beste meteen worden gegeten. Als je toch restjes hebt, bewaar deze dan maximaal een paar dagen in een luchtdichte verpakking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *