Lion’s Mane werking: 4 voordelen

Wat is Lion’s Mane?

Lion’s Mane, ook wel bekend als pruikzwam is een paddenstoel die niet alleen opvalt door zijn unieke uiterlijk, maar ook in verband wordt gebracht met vele gezondheidsvoordelen.

Deze paddenstoel wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese en Oosterse geneeskunde vanwege zijn positieve werking op de hersenen, het zenuwstelsel en de algehele gezondheid.

Lion’s Mane Nederlands

In het Nederlands kennen we Lion’s Mane als pruikzwam, maar inmiddels is het gebruikelijker om de Engelse term ‘Lion’s Mane’ te gebruiken dan de officiële Nederlandse naam.

Lion’s Mane paddestoelen

Lion’s Mane groeit voornamelijk in een gematigde klimaatzone in Azië, Noord-Amerika en Noord-Europa. De Lion’s Mane geeft de voorkeur aan oude beuken, incidenteel wordt de paddenstoel ook gevonden op andere loofbomen, bijvoorbeeld de eik en robinia.

Waar is Lion’s Mane goed voor?

Veel van de voordelen van (medicinale) paddenstoelen overlappen, maar iedere paddenstoel heeft zo ook zijn eigen unieke kwaliteiten, zo ook de Lion’s Mane.

Lion’s Mane werking (voordelen)

De unieke kwaliteiten van Lion’s Mane zijn het ondersteunen van de cognitieve functie, de neurologische gezondheid en het ondersteunen van de algehele gemoedstoestand.

Lion’s Mane & depressie

Er bestaat (helaas) geen magisch supplement dat emoties als woede, angst of verdriet kan stoppen, maar Lion’s Mane laat veelbelovende resultaten zien bij het ondersteunen van een positieve stemming en het verminderen van symptomen van angst en depressie.

Lion’s Mane dementie, hersenen & brain fog

Lion’s Mane wordt algemeen beschouwd als een Nootropic, of een supplement dat cognitieve ondersteuning kan bieden. Cognitieve versterkers verbeteren de mentale prestaties. Deze eigenschap kan worden toegeschreven aan veel van de verbindingen in Lion’s Mane, met name aan hericenonen en erinacines, waarvan in sommige onderzoeken is aangetoond dat ze de groei van hersencellen stimuleren en daarnaast ook beschermen tegen schade veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer.

Lion’s Mane & ADHD

Hoewel Lion’s Mane steeds vaker ingezet wordt als behandeling tegen symptomen van ADHD is er niet voldoende bewijs dat dit ook daadwerkelijk werkt. Er zijn mensen die aangeven dat zij positieve effecten ervaren bij het gebruik van Lion’s Mane in relatie tot ADHD klachten.

Wetenschappelijk bewijs is op dit moment nog niet beschikbaar, ook bestaat er twijfel over deze aanname aangezien Lion’s Mane geen effect lijkt te hebben op dopamine – de belangrijkste neurotransmitter die betrokken is bij ADHD.

Slapen

Als adaptogeen helpt Lion’s Mane het lichaam zich aan te passen en beter te reageren op stressfactoren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat Lion’s Mane helpt bij het richten op onze REM-slaapfase, oftewel snelle oogbewegingen. REM-slaap is wanneer we slapen, maar onze hersenen actief zijn. Dit is wanneer je dromen hebt.

Veel mensen vinden dat het toevoegen van Lion’s Mane paddenstoelen aan hun routine helpt ontspanning en kalmte te bevorderen om aan het eind van de dag tot rust te komen.

Benieuwd wat deze bijzondere paddenstoel voor jou kan doen? In de shop vind je diverse biologische varianten van Lion’s Mane.

Disclaimer: In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen. Pas recentelijk is de interesse in (medicinale)paddenstoelen in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie & de producten zijn niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van welke ziekte dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *