Breng je hormonen in balans met voeding

Er zijn een aantal oefeningen die we kunnen doen om ons zenuwstelsel te reguleren. Zachte activiteiten zoals yoga, diepe ademhaling, meditatie, hete baden, genezende frequenties en zelfs knuffels kunnen ons helpen dichter bij een staat van zen te komen als het leven een beetje chaotisch wordt. Maar goed, een mens moet eten, ongeacht onze actieve keuzes, dus waarom zouden we geen beslissingen nemen als het gaat om voedsel dat kan helpen die delen van onze hersenen te activeren of te vertragen?

Een gezond, gevarieerd dieet doet wonderen voor onze hersenen en hormonale gezondheid, wat gelijk staat aan evenwichtige stressniveaus.

De belangrijkste voedingsstoffen die bijdragen aan het welzijn van onze hersenen en gezonde ontstekingsniveaus, die ons vermogen om te ontspannen ondersteunen, zijn magnesium, B-vitamines, antioxidanten zoals bètacaroteen, vitamine C en E, hoogwaardige eiwitten, omega-3 vetzuren en vezels uit complexe koolhydraten. Dat is de basislijn, maar het gaat niet alleen om suppletie. Een dieet dat rijk is aan deze voedingsstoffen is wat we nodig hebben om deze evenwichtstoestand te behouden.

Het is belangrijk op te merken dat het kalmerende mineraal magnesium voldoende B-vitamines nodig heeft om goed te worden opgenomen en gebruikt, en omgekeerd. Dit kan betekenen dat maaltijden worden gecombineerd met de juiste suppletie, maar ook dat bepaalde voedingsmiddelen worden gecombineerd om ervoor te zorgen dat ze elkaars biologische beschikbaarheid aanvullen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die goed bij elkaar passen, of alles bevatten wat we nodig hebben in één smakelijk pakket om ons te helpen ontspannen.

Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn rijk aan magnesium, B-vitamines en tryptofaan, een kalmerend aminozuur. Als je de extra darmgezondheid wilt, houd dan de huid aan om de heilzame vezels binnen te krijgen die helpen stress te verminderen.

Bessen

Het is bekend dat donkere bessen en kersen stemmingsverhogende antioxidanten en vezels bevatten, waarvan is bewezen dat ze je stressreactie en herstel helpen versterken, vertelt Brown. Bessen zijn over het algemeen het ultieme hersenvoedsel, geweldig voor het geheugen en de algehele cognitieve gezondheid!

Cacao

Pure chocolade van 70% cacao en hoger is gevuld met kalmerende antioxidanten, die cortisol verlagen en tryptofaan bevatten, dat serotonine aanmaakt. Kies waar mogelijk voor hoe donkerder, hoe beter. En bak met rauw cacaopoeder in plaats van bewerkte cacao voor een rijkere, tanninerijke smaak en een hogere hoeveelheid antioxidanten.

Bladgroenten

Gekookte bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en regenboogsnijbiet zijn buitengewoon voedzaam en bevatten een overvloed aan magnesium, antioxidanten en foliumzuur dat dopamine produceert.

Gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd voedsel verhoogt de hoeveelheid gezonde probiotische bacteriën in onze darmen, en het is aangetoond dat hogere niveaus van nuttige bacteriën de cortisolspiegel verlagen. Nog een reden om de schil van die zoete aardappel te laten zitten – om het prebiotische gehalte van onze darmen te verhogen en zo de darmbacteriën te voeden die we krijgen van gefermenteerde lekkernijen.

Noten en zaden

Zowel noten als zaden bevatten omega-3 vetzuren, eiwitten, antioxidanten en mineralen die ontstekingen verminderen en de gezondheid van de hersenen verbeteren, wat op zijn beurt de stressniveaus vermindert.

Peulvruchten

Peulvruchten zoals linzen zijn gevuld met eiwitten, B-vitamines, vezels en mineralen die ontgiften en de stemming ondersteunen. Bonen, bonen, het magische fruit, zoals ze zeggen… voor de gezondheid van de hersenen!

Kurkuma

Curcumine, de bioactieve stof in kurkuma, is onderzocht vanwege zijn vermogen om de toename van feel-good en happy neurotransmitters serotonine- en dopamine-niveaus te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *