7 voordelen van cacao

Cacao, het hart van chocolade, is zoveel meer dan een bevredigende ‘traktatie’. In plaats van het als een guilty pleasure te zien, kunnen we misschien het oude verhaal dat aan dit voedingsrijke, superfood verbonden is radicaal veranderen en het als een therapeutische ‘behandeling’ beschouwen die het potentieel heeft om ons lichaam, onze geest en ons hart te versterken!

Wat is een goede ‘medicinale’ dosis? Ieder lichaam is anders, maar 4-6 theelepels pure cacaopasta, minstens 3-4 keer per week, kan je kracht, veerkracht en algehele welzijn aanzienlijk verbeteren. Dit is waarom…

1. 40 keer meer antioxidanten dan bosbessen

Cacao bevat 40 keer meer antioxidanten dan bosbessen. Dat is ongelooflijk! Het heeft maar liefst een ORAC-score van 98.000 per 100 gram, tegenover blauwe bessen van slechts 2.400. ORAC-scores meten het vermogen van antioxidanten om vrije radicalen (die afkomstig zijn van vervuiling en gifstoffen in onze omgeving) te absorberen, die cel- en weefselschade veroorzaken en kunnen leiden tot ziekten zoals kanker.

2. Hoogste plantaardige bron van ijzer

Plantaardig? Veganistisch? Cacao is de hoogste plantaardige bron van ijzer die de mens kent, met een hoeveelheid van 7,3 mg per 100 g.

3. Vol magnesium voor een gezond hart en hersenen

Cacao is ook een van de hoogste plantaardige bronnen van magnesium, het mineraal met de meeste tekorten in de westerse wereld. Magnesium is belangrijk voor een gezond hart en helpt glucose om te zetten in energie, waardoor je beter kunt focussen. Ook helpt het bij PMS, menstruatiekrampen en de peri-menopauze.

4. Meer calcium dan koemelk

Cacao bevat meer calcium dan koemelk: 160 mg per 100 g, tegenover 125 mg per 100 ml melk.

5. Cacao en je emotionele en mentale welzijn

Wanneer je cacao consumeert, ontbranden de stemmingsverbeterende neurochemicaliën die erin zitten, waardoor je zenuwstelsel het signaal krijgt om:

  • De bloedstroom en voeding naar je hersenen, hart en huid te verhogen
  • Je lichaam te voeden
  • Je bewustzijn en focus te vergroten
  • Sensaties en emoties met een hoge vibratie te intensiveren

Het drinken van dit eeuwenoude ‘voedsel van de Goden’ verdiept je meditaties, opent je hart en stelt je in staat om bij je verhalen te blijven zitten en eventuele gebieden te identificeren die je nog steeds pijn bezorgen. Wanneer je jezelf in deze prachtige veilige ruimte bevindt, kun je diep ontspannen, inzichten ontvangen, verbinding maken met je hoogste zelf en inspiratie door je heen laten stromen.

6. Verhoog je gelukzaligheid met cacao

Een andere stof die in cacao voorkomt is anandamide. Anandamide is een neurotransmitter. Deze neurotransmitter speelt een rol bij pijn, depressie, geheugen, vruchtbaarheid en het hongergevoel. De stof wordt in het lichaam afgebroken door hydrolase. De naam anandamide komt van het woord ananda dat in het Sanskriet ‘geluk’ of ‘gelukzaligheid’ betekent. Need we say more?

7. Extra motivatie door cacao

Cacao bevat tyrosine. Tyrosine is een voorloper van dopamine, dat het plezier-/beloningssysteem van het lichaam voedt.

Cacao kan je helpen inzien dat het de bedoeling is dat je van het leven geniet. Wanneer je jezelf toestaat je volledig over te geven aan de kracht ervan, en in een hogere staat van bewustzijn stapt, herinner je je dat niets hier op aarde permanent is, en dat het hele leven eenvoudigweg een spel is waar je hier en nu van kunt (en mag!) genieten.

Leren hoe je je hart kunt openen, is waarschijnlijk het belangrijkste dat je kunt doen als mens. Het verbindt je met jouw waarheid, geeft je de moed om kwetsbaar te zijn en moedigt je aan om je onvolkomenheden te omarmen.
Hoe meer je oefent om uit je hoofd te komen, in je hart te vallen en je te verbinden met liefde, hoe meer je liefdevoller en bewuster kunt maken beslissingen voor jezelf, je community en deze planeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *