Cacao vs. cocoa: wat is het verschil?

Weet jij wat het verschil is tussen cacao en cocoa? Als je het niet weet, je bent niet de enige.

Cacao vs. cocoa

Het woord ‘cacao’ is afkomstig van het inheemse Nahuatl-woord ‘kakawatl’. Nahuatl was de taal van de Azteken, zij leefden zo’n 1.300 jaar na Christus. Er is echter bewijs gevonden dat het woord nog ouder is en afkomstig uit de tijd van de Olmeken, de Olmeken is de vroegst bekende grote beschaving in Midden-Amerika, zij leefden 1.500 jaar voor Christus.

De Spanjaarden hebben het woord ‘kakawatl’ vertaald naar ‘cacao’.

Waar komt het woord cocoa vandaan?

Er wordt gedacht dat het woord ‘cocoa’ is ontstaan door een spelfout toen de Engelsen het Spaanse woord cacao vertaalden. Dit zou verklaren waarom het woord ‘cocoa’ in de Spaanse taal nooit voorkomt, terwijl het in de Engelse taal regelmatig voorkomt.

Verschil cacao vs. cocoa

Ondanks dat het erop lijkt dat het woord ‘cocoa’ voortkomt uit een spelfout, en het dus in eerste instantie om hetzelfde product ging, zijn er in de loop van de tijd verschillen in betekenis ontstaan.

De botanische naam voor de chocoladeboom is Theobroma cacao, ook wel cacaoboom genoemd. Deze boom produceert cacaopeulen die worden geoogst en opengesneden om cacaobonen te onthullen.

Om deze bonen geschikt te maken voor consumptie worden ze gefermenteerd en gedroogd.

De gedroogde bonen worden vervolgens in een oven geroosterd om cocoa bonen en cocoa nibs te produceren. Deze geroosterde cocoa nibs worden uiteindelijk door chocolademakers gebruikt om repen, bonbons en andere chocoladeproducten van te maken.

Daarom krijgen de gedroogde cacaobonen, zodra ze in een of andere vorm zijn verwerkt, de term ‘cocoa’.

Hoewel dit een handig betekenisverschil lijkt, wordt het lang niet door iedere producent op deze manier gebruikt. Ben je dus op zoek naar een specifieke manier waarop een cacaoboon is verwerkt, dan is het raadzaam om de verpakking goed te lezen en eventueel online meer informatie te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *