Lion’s Mane voordelen: 7 mogelijke gezondheidsvoordelen

Hoewel er absoluut meer onderzoek moet worden gedaan naar de voordelen van Lion’s, willen we het toch graag hebben over de potentiële voordelen van deze bijzonder paddenstoel. Niet voor niets wordt Lion’s Mane al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

Symptomen van depressie verminderen

Uit onderzoek bij muizen is gebleken dat Lion’s Mane aanzienlijke verbeteringen kan opleveren bij depressie. Dit suggereert dat Lion’s Mane een toekomstige behandelingsoptie voor depressie zou kunnen worden. Er zijn echter meer onderzoeken nodig om de perfecte dosering (bij mensen) en details vast te stellen van hoe dit in werkelijkheid zou werken.

Verminderen van stress

Uit een onderzoek uit 2023 blijkt dat Lion’s Mane het potentieel heeft om stress te verminderen nadat bleek dat dit effect had in een onderzoek onder jonge volwassenen.

Lion's Mane product

Slaapproblemen verlichten tijdens de overgang

Uit één onderzoek bleek dat slaapproblemen en depressie symptomen verminderen bij vrouwen in de overgang die gedurende 8 weken dagelijks Lion’s Mane 80% mycelium extract en 20% vruchtlichaam extract gebruikten. Dit biedt niet alleen potentieel op het gebied van het verlichten van depressie symptomen, maar het suggereert ook potentiële voordelen voor slaapproblemen bij vrouwen in de overgang.

Biedt langdurige bescherming tegen dementie

De verbindingen hericenonen en erinacines blijken neuroprotectief te zijn, dus wordt aangenomen dat Lion’s Mane nieuwe hersencellen zou kunnen genereren en eventueel zou kunnen beschermen tegen de neurodegeneratie die aandoeningen zoals bij dementie en de ziekte van Alzheimer. Onderzoek hiernaar bevindt zich nog in de beginfase, maar drie onderzoeken hebben aangetoond dat de cognitieve voordelen van Lion’s Mane bij volwassenen potentieel hebben om geheugenverlies bij mensen met milde Alzheimer te verbeteren.

Verbetert het herstel van zenuwcellen

Hoewel er geen onderzoeken zijn gedaan op mensen, toonde een eerste onderzoek uit 2015 bij ratten aan dat de inname van Lion’s Mane gedurende een periode van zes weken tot een aantal positieve resultaten leidde, waaronder verminderde gevoelens van zenuwpijn.

Immuunsysteem versterkend

Dierstudies uit 2017 hebben aangetoond dat Lion’s Mane kan helpen het immuunsysteem te versterken door de activiteit van het darm immuunsysteem te verhogen en zo verdere bescherming te bieden tegen ziekteverwekkers die de darmen binnendringen.

Verminderen van ontstekingen

Sommige onderzoeken suggereren dat Lion’s Mane ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen bevat, die het potentieel hebben om de effecten van op ontstekingen gebaseerde ziekten zoals auto-immuunziekten te helpen verminderen.

Hoewel er aanwijzingen zijn dat Lion’s Mane potentiële gezondheidsvoordelen biedt is het van belang om in het achterhoofd te houden dat er meer onderzoek nodig is, met name meer klinisch onderzoek (d.w.z. Onderzoek op mensen).

Disclaimer: In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen. Pas recentelijk is de interesse in (medicinale) paddenstoelen in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie en de producten zijn niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van welke ziekte dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *