Lion’s Mane, ook wel bekend als pruikzwam, is een eetbare paddenstoel die niet alleen opvalt door zijn unieke uiterlijk, maar ook in verband wordt gebracht met diverse potentiële gezondheidsvoordelen.
Lion’s Mane wordt in de traditionele Chinese en Oosterse geneeskunde al duizenden jaren ingezet vanwege de vermeende positieve werking op de gezondheid van de hersenen, het zenuwstelsel en de algehele gezondheid.
Erinacines en hericenonen zijn de componenten van Lion’s Mane waarvan wordt aangenomen dat ze beschermende eigenschappen voor de hersenen bieden, waaronder het verminderen van de achteruitgang van hersencellen. Het is echter belangrijk op te merken dat er op dit gebied nog maar weinig onderzoek is gedaan.
Naast de beschermende eigenschappen van Lion’s Mane op de hersenen is er steeds meer aandacht voor de effecten van Lion’s Mane bij ADHD. In dit artikel gaan we dieper in op de potentiële voordelen en ondersteunend onderzoek.
Wat is ADHD?
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), oftewel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit is een stoornis waarbij de hersenen sneller reageren op prikkels. Dit kunnen allerlei soorten prikkels zijn, waaronder impulsen, stemmingen en gebeurtenissen.
- De belangrijkste kenmerken van mensen met ADHD zijn:
- Het lastig vinden om de aandacht ergens bij te houden / op te letten
- Dingen doen zonder erover na te denken (impulsief gedrag)
- Erg druk zijn (hyperactiviteit), dit uit zich door onder andere door veel te praten en anderen onderbreken tijdens het praten
- Vaak dingen kwijtraken
Niet alle mensen met ADHD zijn erg druk, dit kenmerk komt met name bij kinderen veel voor en bij volwassenen een stuk minder. ADHD zonder hyperactiviteit wordt in de volksmond steeds vaker ADD genoemd, zonder de H van ‘hyperactivity’.
Onderzoek naar het effect van Lion’s Mane bij ADHD
Zoals eerder genoemd is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van Lion’s Mane in het algemeen en Lion’s Mane specifiek bij ADHD. Desondanks zijn er mensen die Lion’s Mane gebruiken om de effecten van ADHD te verminderen.
Desalniettemin hebben bepaalde onderzoeken bij volwassenen met mild geheugenverlies enkele mogelijke voordelen gevonden bij het verbeteren van de cognitie bij het gebruik van Lion’s Mane. Als gevolg hiervan is naar aanleiding van deze onderzoeken gesuggereerd dat Lion’s Mane mogelijk ook voordelen zou kunnen bieden voor mensen met ADHD, met name zij die moeite hebben met focus. Deze suggestie is echter discutabel, het lijkt er namelijk niet op dat Lion’s Mane enig verband heeft met dopamine – de belangrijkste neurotransmitter die betrokken is bij ADHD.
Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat Lion’s Mane niet rechtstreeks is onderzocht voor ADHD, dus er is geen manier om precies te weten hoe dit natuurlijke supplement zal reageren bij mensen met de aandoening. Bewijs om de mogelijke voordelen van Lion’s Mane bij ADHD te ontkrachten ontbreekt net zo goed.
Lion’s Mane wetenschappelijk onderzoek
Uit onderzoek met muizen is gebleken dat Lion’s Mane het kortetermijngeheugen en de herkenning kan verbeteren.
Uit enkele klinische onderzoeken (d.w.z. onderzoek uitgevoerd op mensen) is gebleken dat suppletie met Lion’s Mane een positieve invloed kan hebben op de cognitie van volwassenen. Dit geldt zowel voor volwassenen zonder cognitieve stoornissen als volwassen met een milde en/of beginnende vorm van geheugenverlies.
Er is meer onderzoek nodig om de potentiële voordelen van Lion’s Mane bij ADHD te bevestigen dan wel te ontkrachten.
Disclaimer: In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen. Pas recentelijk is de interesse in (medicinale) paddenstoelen in de Westerse wereld toegenomen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar (een deel van) de mogelijke gezondheidsvoordelen. De genoemde gezondheidsclaims zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie en de producten zijn niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van welke ziekte dan ook.
Geef een reactie