Rauwe cacao: dé natuurlijke happy booster

Rauwe cacao verschilt enigszins van gewone cacao. Cacao komt van de Theobroma cacao en de term wordt gebruikt wanneer wordt verwezen naar onbewerkte versies van de cacaoboon.

Normale cacaopoeder en chocolade zijn vaak chemisch verwerkt en geroosterd, waardoor een groot deel van de antioxidanten en flavonoïden worden vernietigd. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 60% en 90% van de oorspronkelijke antioxidanten in cacao verloren gaat door de gebruikelijke ‘Dutch processing’. De ‘Dutch processing’ methode werd oorspronkelijk ontwikkeld in het begin van de 19e eeuw om de bitterheid te verminderen, de kleur donkerder te maken en een zachtere smaak te creëren, maar helaas gaan tijdens dit proces dus ook veel mooie eigenschappen van cacao verloren.

Niet-biologische cacao (en niet-biologische chocolade) zijn daarnaast ook vaak zwaar behandeld met giftige pesticiden en chemicaliën, en kunnen genetisch gemodificeerde (GMO) materiaal bevatten.

Als dat nog niet genoeg is, schat Oxfam dat meer dan 70% van de cacao in de wereld wordt verbouwd door inheemse gemeenschappen, die een dusdanig laag loon krijgen dat armoede wijdverbreid is. In sommige gevallen worden kindslaven ingezet, die gedwongen worden gevaarlijk werk te verrichten, zoals het gebruik van kapmessen en het toepassen van giftige pesticiden. Een grote motivatie om te kiezen voor biologische, fairtrade cacao producten.

Rauwe biologische, fairtrade cacao heeft daarentegen ontzettend veel voordelen, dus je kunt het zonder schuldgevoel aan je dieet toevoegen.

Is rauwe cacao gezond?

40 keer zoveel antioxidanten als bosbessen

Rauwe biologische cacao heeft meer dan 40 keer zoveel antioxidanten als bosbessen. Ja, 40 keer! Cacao heeft een ORAC-waarde van 98.000 per 100 gram, tegenover blauwe bessen van slechts 2.400. De ORAC-waarde geeft aan hoeveel antioxidanten een product bevat. Antioxidanten hebben het vermogen om vrije radicalen (die afkomstig zijn van vervuiling en gifstoffen in onze omgeving) te absorberen, en zo cel- en weefselschade te voorkomen. Op lange termijn helpen antioxidanten mogelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Hoogste plantaardige bron van ijzer

Cacao is de hoogste plantaardige bron van ijzer, cacao bevat maar liefst 13,9 mg per 100 gram. Ter vergelijking: rund- en lamsvlees bevatten respectievelijk 2,6 en 1,9 mg en spinazie met 2,7 mg. Hoewel je misschien minder snel in één keer 100 gram cacao eet dan 100 gram spinazie is cacao absoluut een goede toevoeging aan je dieet als je op zoek bent naar een natuurlijke bron van ijzer.

Non-heemijzer vs. heemijzer

Let op: het ijzer in cacao is non-heem, terwijl heemijzer beter wordt opgenomen door het lichaam. Van heemijzer neemt het lichaam zo’n 25% op terwijl het opnamepercentage van non-heemijzer maximaal 10% is. Om het opnamepercentage van plantaardige ijzerbronnen (non-heem) te verhogen kan je het combineren met vitamine C. Vitamine C zorgt voor een betere opname van ijzer.

Vitamine C vind je onder andere in sinaasappels, kiwi’s, spruitjes en paprika.

Rauwe cacao zit boordevol magnesium

Rauwe cacao is ook een van de hoogste plantaardige bronnen van magnesium, het mineraal met de meeste tekorten in de westerse wereld. Magnesium is van belang voor het behoud van sterke botten, draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels, bevordert de energiestofwisseling, draagt bij aan een sterk gebit, is goed voor de gemoedstoestand- en spieren en helpt bij vermoeidheid. Kortom, van dit mineraal wil je geen tekort hebben.

Rauwe cacao bevat meer calcium dan koemelk

Rauwe cacao bevat meer calcium dan koemelk, met 128 mg per 100 g versus slechts 125 mg per 100 ml melk. Ook hier geldt natuurlijk dat je sneller 100 g melk zal drinken dan 100 g cacao. Maar toch goed om rekening mee te houden, want ook calcium heeft tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het ondersteunen van het energieniveau en de instandhouding van sterke botten.

Een natuurlijke stemming booster en antidepressivum

Cacao is een fantastische bron van diverse stoffen die ons gelukkiger laten voelen;

  1. Serotonine en tryptofaan: cacao bevat de aminozuren serotonine en tryptofaan. Tryptofaan is cruciaal voor de aanmaak van serotonine. Serotonine draagt bij aan het verminderen van angst en stress en draagt bij aan een goed humeur.
  2. Fenylethylalanine (PEA): dit stofje zorgt ervoor dat de hersenen endorfine aanmaken wat bijdraagt aan een blij en gelukkig gevoel.
  3. Anandamide: de neurotransmitter anandamide, staat ook wel bekend als ‘bliss molecule’. Het woord ‘ananda’ betekent zelfs geluk / gelukzaligheid in het Sanskriet.

Kortom, rauwe cacao is een natuurlijke, gezonde, heerlijke (en legale) manier om de wereld door een roze bril te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *