Medicinale paddenstoelen: ken jij deze 5 al?

Medicinale paddenstoelen zijn niet alleen ter decoratie van het bos of voor mensen die op zoek zijn naar een psychedelische ervaring. Juist niet, door de geschiedenis heen zijn schimmels vooral geplukt en gekweekt vanwege medicinale voordelen.

Medicinale paddenstoelen

Hoewel er meer (grootschalig) onderzoeken nodig is, zijn er een aantal paddenstoelen die veelbelovend zijn vanwege hun kalmerende, adaptogene eigenschappen.

1. Chaga

Chaga wordt in de traditionele geneeskunde in Oost-Europa gebruikt bij verschillende gezondheidsproblemen, zoals maagaandoeningen. Meer recentelijk is uit onderzoek naar voren gekomen dat chaga kan helpen bij het verminderen van ontstekingsbevorderende stoffen zoals stikstofmonoxide en cyclo-oxygenase.

In een ander onderzoek vertoonde het op water gebaseerde extract van chaga antivirale activiteit tegen veel voorkomende infecties zoals de griep. Chaga zit daarnaast boordevol nuttige antioxidanten.

2. Shiitake

Shiitake-paddenstoelen worden vaak gebruikt bij het koken, en helpen mogelijk het lichaam te beschermen tegen hartziekten en het verlagen van het cholesterol verlagen.

Shiitake extract is te koop in onze webshop.

3. Himematsutake

Een minder bekende medicinale paddenstoel is de Himematsutake, ook wel bekend als Royal Sun Agaricus en bladhoopchampignon. Uit onderzoek is gebleken dat deze medicinale paddenstoelen een gezonde immuunrespons bevordert. Ook is deze paddenstoel rijk aan β-glucanen, een gezonde voedingsvezel.

4. Lion’s Mane

Lion’s Mane worden steeds vaker bestudeerd vanwege de positieve invloed op de gezondheid van de hersenen, Lion’s Mane kan mogelijk hersenweefsel regenereren en beschermen.

Tot nu toe zijn er ongeveer een dozijn onderzoeken gepubliceerd over de neuroregeneratieve eigenschappen van leeuwenmanen. In een kleinschalig onderzoek kregen patiënten driemaal daags Lion’s Mane poeder, gedurende 16 weken. Degenen die Lion’s Mane namen, vertoonden significant hogere scores op de cognitieve functieschaal vergeleken met de placebogroep.

6. Reishi

Voorlopige studies hebben aangetoond dat de polysachariden en triterpenen in reishi kunnen helpen de overtollige vetopslag te verminderen en de bloedsuikerspiegel te verlagen vanwege hun vermogen om alfa-glucosidase, het enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van zetmeel in suikers, neerwaarts te reguleren.

Enkele tips om medicinale paddenstoelen op een veilig manier aan je leven toe te voegen:

  • Kies voor de vorm die het beste in je dagelijkse routine past. De meeste medicinale paddenstoelen zijn verkrijgbaar als poeder, capsules of extract.
  • Kies voor biologisch: kies bij medicinale paddenstoelen altijd voor de biologische variant. De medicinale paddenstoelen in onze webshop zijn altijd biologisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *