Zit er caffeïne in cacao?

Ja, er zit caffeïne in cacao, alleen niet veel. Een kopje cacao bevat ongeveer evenveel caffeïne als caffeïnevrije koffie. De hoeveelheid cafeïne in cacao is dus verwaarloosbaar. Dit maakt cacao een goed alternatief voor koffie. 

Cacao is niet alleen lekker maar heeft ook geen suiker of andere zoetstoffen nodig om goed te smaken, iets wat bij koffie niet altijd het geval is. 

Caffeïne is een zenuwstelsel stimulerend middel, koffie en thee (waar relatief veel cafeïne in zit) worden dan ook niet voor niets de twee meest gebruikte drugs ter wereld genoemd. In kleine hoeveelheden kan cafeïne je alertheid en concentratie verhogen, ook kan het een positief effect hebben op je sportprestaties. 

Te veel caffeïne kan echter leiden tot stress, rusteloosheid, vermoeidheid, slaapproblemen en angstgevoelens. Het dagelijks drinken van koffie (met caffeïne) leidt daarnaast tot afhankelijkheid, we kunnen de dag haast niet starten zonder een kop koffie te drinken, doen we dat niet dan kunnen we rekenen op flinke hoofdpijn. Andere veelgehoorde klachten zijn verminderde energie, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. 

De reactie op caffeïne verschilt van persoon tot persoon. De ene persoon loopt al te stuiteren na een kop koffie, terwijl de ander voor het slapen gaat nog gerust een kop neemt. 

Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 400 mg caffeïne per dag te nemen, dat staat gelijk aan 5 kopjes à 125 ml. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *