Is cacao gezond? 7 gezondheidsvoordelen

Het drinken, dan wel eten van cacao kent diverse gezondheidsvoordelen. De belangrijkste noem ik hieronder.

Cacao bevat een hoog theobromine gehalte

Het belangrijkste energetische voordeel van cacao van ceremoniële kwaliteit ligt in het hoge theobrominegehalte. Deze stof, genoemd naar de theobroma cacao plant, zorgt voor een zachte stimulatie van de hartspier en het ademhalingssysteem, waardoor de energie van je hele lichaam toeneemt.

Cacao is rijk aan antioxidanten

Cacao bevat 40x zoveel antioxidanten als bosbessen. Samen met de krachtige werking van  theobromine stimuleert cacao de afgifte van stikstofmonoxide in de gladde spieren van het vaatstelsel, waardoor bloedvaten verwijden en het zuurstoftransport naar weefsels toeneemt.

Ook vangen ze vrije radicalen op.

Een teveel aan vrije radicalen of een tekort aan antioxidanten zorgt voor oxidatieve stress. Oxidatieve stress leidt tot beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Ongecontroleerde celdelingen, snellere lichaamsveroudering en een grotere kans op gezondheidsklachten zijn het gevolg (bron: Gezondheidsplein).

Antioxidanten hebben daarnaast zeer sterke neuroprotectieve eigenschappen, ze verbeteren mentale prestaties en verminderen het risico op dementie.

Enorm hoog magnesiumgehalte

Cacao is een van de voedingsmiddelen met het hoogste magnesiumgehalte ter wereld. Magnesium is van vitaal belang voor de spier gezondheid, maar wordt ook aangeraden ter ontspanning en om de slaap te verbeteren.

Plantaardige bron van ijzer

Cacao is een uitstekende bron voor plantaardig ijzer. Ijzer bevordert onder andere de stofwisseling, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.

Cacao bevat vitamine A, C en D

Vitamine A helpt onder andere bij de verzorging van de huid van binnenuit, bevordert de beschikbaarheid van ijzer uit lichaamsvoorraden en heeft net als ijzer een positieve invloed op het immuunsysteem.

Vitamine C ondersteunt onder andere de normale werking van het zenuwstelsel, is goed voor het concentratievermogen en helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.

Vitamine D draagt onder andere bij aan een sterk gebit, ondersteunt een normale spierwerking en heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces.

Bron: De Keuringsraad

Een goede keuze voor het hart

Het is aangetoond dat een dieet met veel cacao gezond is voor het hart, de consumptie van cacao vermindert het risico op een hartaanval en beroerte.

Huid, haar en nagels

De gezonde vetten in cacao zijn zowel vullend als goed voor huid, haar en nagels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *