Cacao ceremonie: alles wat je wilt weten

Cacao heeft een lange geschiedenis als hartopenend en stemmingsverhogend medicijn, en vandaag de dag ontdekken steeds meer mensen de voordelen ervan door middel van cacao ceremonies.

Wat is een cacao ceremonie?

In de kern is een cacaoceremonie elke vorm van ceremonie waarbij een cacaodrank wordt geconsumeerd om de spirituele rituelen die worden beoefend te verheffen.

De cacao die bij cacao ceremonies wordt gebruikt, is chocolade in zijn puurste vorm. Cacaobonen of -zaden zijn afkomstig van de vrucht van de cacaoboom en hebben een uitgesproken bittere smaak. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, waardoor cacao een superfood is dat al werd gebruikt bij ceremonies van Maya’s en Azteken. Tegenwoordig heeft de bittere boon zijn weg gevonden van Latijns-Amerika naar vele hoeken van de wereld, zowel als dagelijkse warme drank als voor ceremonies.

Cacao ceremonie ervaringen: wat je kunt verwachten

Iedere cacao ceremonie is anders, een cacao ceremonie verloopt niet volgens een vaste routine. Wel is er vaak ruimte voor extatische dans, yoga, meditatie of ademwerk.

Ook hebben ceremonies vaak een thema, bijvoorbeeld op basis van de:

  • Seizoenen: zomer, herfst, winter en lente.
  • Maanstand: nieuwe maan, volle maan
  • Elementen: aarde, water, lucht en vuur

Verder start een ceremonie bijna altijd met het zetten van een intentie en het bewust drinken van cacao.

Cacao ceremonie bijwerkingen: is een cacao ceremonie gevaarlijk?

Hoewel cacao zeker stimulerend is, wordt het niet als een psychedelisch middel beschouwd. De FDA cacao als veilig en de effecten ervan zijn tamelijk mild, zelfs in de hogere doses die je tijdens een ceremonie drinkt. Cacao is alom verkrijgbaar en zou in principe geen nadelige bijwerkingen moeten veroorzaken.

Wat doet een cacao ceremonie?

Cacao bevat een molecuul dat theobromine wordt genoemd, theobromine is een soort zustermolecuul van cafeïne. In tegenstelling tot cafeïne zijn de stimulerende effecten echter meer gericht op de bloedstroom en het hart dan op het zenuwstelsel, waardoor mensen cacao vaak ervaren als een meer geaarde energiebron dan cafeïne.

Met andere woorden: cacao geeft energie zonder, maar dan zonder het zenuwachtige gevoel wat je soms na het drinken van een kop koffie kunt ervaren.

5 voordelen van het bijwonen van een cacao ceremonie

Hier zijn vijf voordelen die je kunt verwachten wanneer je een cacao ceremonie bijwoont:

Het is hartopenend

Vanwege de manier waarop theobromine de bloedstroom verhoogt ervaren mensen vaak een hartopenend gevoel na het drinken van cacao. Je voelt meer liefde, openheid en verbintenis.

Wees niet verbaasd als je merkt dat je tijdens een ceremonie als vanzelf je hand op je hart legt.

Het is stemmingsverhogend

Cacao is stemmingsverhogend. De verbindingen anandamide en PEA verhogen de opname van serotonine, wat bijdraagt aan een algeheel gevoel van geluk en tevredenheid.

Het kan je helpen focussen

De stimulerende effecten van cacao helpen mensen zich langer en dieper te concentreren op de spirituele beoefening van de ceremonie, zoals bijvoorbeeld een uitgebreide meditatie.

Het kan heel sensueel zijn

De associatie tussen liefde, sensualiteit en chocolade wordt al eeuwenlang erkent en gevierd. Niet alleen heeft cacao hartopenende en stemmingsverhogende effecten, naarmate er meer bloed door het lichaam stroomt, vindt er meer zuurstoftoevoer in het lichaam plaats en zijn we gevoeliger voor aanraking. Als je een ceremonie bijwoont waar dansen, zingen of een andere vorm van interactie plaatsvindt, kunnen de effecten van de cacao dat versterken.

Cacao is gezond, yes!

En laten we de fysieke voordelen van cacao vooral niet vergeten. Cacao bevat veel antioxidanten, ijzer, magnesium, calcium en meer. Er is ook onderzoek dat aantoont dat regelmatige consumptie van cacao (in gezonde hoeveelheden) de gezondheid van het hart kan verbeteren.

Houd thuis zelf een cacao ceremonie

Je hoeft niet per se naar een ceremonie te gaan om de voordelen van cacao in je leven te ervaren. Neem cacao bijvoorbeeld op in je ochtendroutine. Dit doe je door zo’n 30 gram te mengen in heet water of (plantaardige) melk.

Een fijnere drank om de dag mee te beginnen is er niet. Als je tijd hebt kan je er zelfs voor kiezen om tijdens het drinken een korte meditatie te doen of in een dagboek te schrijven. Of zet een intentie voor de dag met deze prachtige intentie kaarten van Anna Cosma.

Een ander prettig moment om cacao te drinken is in de namiddag, dat moment waarop je eigenlijk klaar bent met de dag maar nog even door moet bikkelen. 4 uur cup-a-soup wordt 4 uur cacao ;).

Of je nu besluit zelf een ceremonie bij te wonen, of simpelweg een kopje cacao voor jezelf zet om er thuis van te genieten, dit krachtige superfood heeft een overvloed aan voordelen, zowel fysiek als spiritueel.

Wij zijn hooked!

Bron: mindbodygreen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *